Na ochranu zvířat v Pavlově u Ledče nad Sázavou se nedostává peněz

Pavlov u Ledče nad Sázavou - Stát už nemá peníze na zachování své jediné stanice ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou. Stanice s dvacetiletou tradicí, která je zapojena do mnoha evropských záchovných programů, má skončit v příštím roce.

Vydry, včetně populárního večerníčkového Vydrýska, sokolovité dravce, norka evropského a desítky dalších ohrožených druhů živočichů odchovávají a zkoumají odborníci ve Stanici ochrany fauny v Pavlově u Ledče nad Sázavou. Momentálně se tu starají asi o 130 zvířat. Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody Havlíčkův Brod uvedl: „Stanice fungovala i jako výchovné centrum. Přes léto je otevřena veřejnosti, navštěvovaly ji každoročně tisícovky návštěvníků.“ Vedoucí stanice Olga Růžičková dodala: „Je škoda, že pracoviště s takovou tradicí, takovými zkušenostmi a zázemím má zaniknout.“

Stanici provozuje státní organizace Agentura ochrany přírody a krajiny, na její další fungování už ale nemá peníze. Věra Dřevíkovská z Agentury potvrdila, že v současné době nestačí finanční prostředky na provoz nebo na investice, které je potřeba do té stanice vložit.„ Podle Václava Hlaváče byla stanice Pavlov, nebo stále ještě je, jediná svého druhu, která funguje v režii státní ochrany přírody. Stanice je zapojena do mnoha evropských záchovných programů ohrožených druhů živočichů a jejích služeb využívá i řada státních institucí. Například ČIŽP sem umísťovala zvířata zabavená z nezákonných chovů. Její oblastní ředitel Vítězslav Novák si zatím vůbec nedovede představit konec stanice: “Byla to velice aktivní komunikace a plodná spolupráce."

Pokud už se rozhodnutí nepodaří zvrátit, měla by pavlovská stanice ukončit svou činnost do konce roku 2009.

Vydáno pod