Vlastníci pozemků brání výstavbě protipovodňové hráze v Tlumačově

Zlín - Plánovaná stavba protipovodňové hráze v Tlumačově na Zlínsku se stále oddaluje a pokud letos nezačne, nemusí se uskutečnit vůbec. Někteří vlastníci pozemků žádají výrazně vyšší cenu, než stanovuje úřední odhad. O tom, jestli ji radnice doplatí, mají rozhodnout obyvatelé opakovaně zaplavované obce v místním referendu.

Napětí zavládlo v Tlumačově už loni v létě. Povodí Moravy tehdy slíbilo vesnici ochránit tříapůlkilometrovým valem a sto padesáti vlastníkům nabídlo za pozemky peníze přesně podle tabulek. Drtivé většině to stačilo, ale sedmnáct řeklo, že chce víc, a to i několikanásobně. „Opravdu tomuto požadavku nemůžeme vyhovět, protože jsme státní podnik a vycházíme z platných tabulek,“ řekl v srpnu minulého roku provozní náměstek Povodí Moravy v Uherském Hradišti Jiří Barouš k požadované ceně.

Na některých pozemcích přitom hráz už sto let stojí. Jenže na povodně naší doby nestačí. „Tu hráz tehdy vybudovali sedláci na základě všeobecné shody a dali pozemky vlastně ve prospěch této hrázky. Nyní by tato hrázka měla být navýšena zhruba o ¾ metru a pozemky pod touto stávající hrázkou by měly být vykoupeny pro novou stavbu,“ vysvětluje záměr starosta Tlumačova Jaroslav Ševela.

Tlumačov má v této situaci jedinou možnost. Musí doplatit neoblomným vlastníkům pozemků ze své kasy, kolik si řeknou. Celkem třeba milion, který pak bude chybět na jiné investice. Na tak zásadní a do značné míry nevděčné rozhodnutí si vedení obce samo netroufá. Rozhodovat proto budou sami občané v referendu vyhlášeném na pátek.

Souhlasíte s tím, aby Obec Tlumačov uhradila z rozpočtu obce zbývající části vlastníků vyšší částku než 82,78 Kč/m2 a případně odkoupila i větší pozemky, než je třeba k výstavbě protipovodňové hráze? Tak bude znít otázka tlumačovského referenda. „Lidé by se k tomu měli vyjádřit, protože je to v zájmu všech lidí,“ zdůrazňuje jeden z místních občanů. „Já k tomu referendu půjdu, protože já jsem v ohroženém pásmu,“ přidává se druhý. „Referenda se musí zúčastnit minimálně třicet pět procent platných voličů,“ připomíná matrikářka Ladislava Vránová.

Podle Povodí Moravy by měla stavba hráze začít ještě letos. Později mohou vyčleněné státní peníze uplynout jako voda a už se do Tlumačova nevrátit. Narozdíl od nevyzpytatelných povodní.