Havlíčkův Brod si bude rekonstrukci náměstí hlídat

Havlíčkův Brod - Velké stavební akce děsí podnikatele z Havlíčkova Brodu, založili občanské sdružení a chtějí po radnici, aby byla na stavební firmy mnohem přísnější. Dokonce se měla kvůli obavám z rekonstrukce náměstí konat před radnicí demonstrace. Ta se nakonec nekonala, představitelé občanského sdružení akci na poslední chvíli odložili. Sešli se totiž se starostkou města, která jim slíbila společný postup i konzultace a město se pokusí vyhovět jejich požadavkům. Nové občanské sdružení si bude celou situaci hlídat, bude apelovat na radnici, aby skutečně byla důsledná a aby rekonstrukce náměstí proběhla co nejrychleji.

Nechceme dopadnout podobně, jako to bylo při stavbě podchodu na Masarykově ulici: ve 14 hodin tady dělníci odhodí lopaty, zastaví stroje a nevadí jim, že přitom kvůli objížďce ve městě kolabuje doprava. Pokud by se tímto tempem mělo rekonstruovat náměstí, zkrachujeme, vzkazují podnikatelé radnici. „Chceme, aby radnice dala stavebním firmám takové podmínky, aby stavba proběhla v co nejkratší době,“ uvedl František Holas. Jaromír Hlaváč dodal: „Budeme nuceni třeba propouštět zaměstnance a omezovat provoz.“ Martin Hejkal doplnil: „Aby se tolik nezavírala doprava, aby to fungovalo lépe.“

Podnikatelé i obyvatelé centra města proto zakládají občanské sdružení nazvané Havlíčkobrodské náměstí a žádají radnici, aby při rekonstrukci náměstí byla na zhotovitele stavby co nejpřísnější. „Jde mi o to, aby stavba byla provedena co nejrychleji a zároveň kvalitně. Tlak budeme vyvíjet ze všech stran,“ prohlásila starostka Havlíčkova Brodu Jana Fischerová (ODS). František Holas to dovede ocenit: „Potěšilo nás, že nám paní starostka vyšla vstříc a dál se uvidí.“

Podnikatelům v centru města jde doslova o život. Pokud by mělo být náměstí rozkopané dva roky, jak se původně přepokládalo, znamenalo by to ztráty až 200 milionů korun, což je více než dvojnásobek evropské dotace, kterou má Havlíčkův Brod přislíbenou. V nejbližší době má na radnici přijít odborník, který zpracovává podmínky výběrového řízení na zhotovitele stavby a následně by se celou situací měla zabývat také městská rada.

Radnice ústy starostky přislíbila, že body požadované novým občanským sdružením se pokusí zapracovat do podmínek výběrového řízení na zhotovitele stavby.

Vydáno pod