V Beskydech se stále lyžuje

Ostrava - I když se kalendářně jaro ujalo vlády již před dvěma týdny a teploty v posledních dnech utěšeně stoupají, na řadě míst českých hor se stále lyžuje. Výjimkou nejsou ani Beskydy. Většina tamních středisek hlásí ideální podmínky. Na svazích leží více než půl metru sněhu. Přesto však zájem lyžařů v teplém počasí klesá.

Slunečné počasí, spousta sněhu a poloprázdné sjezdovky. Tak to vypadá téměř ve všech beskydských lyžařských střediscích. „Přilákal mě zbytek sněhu a pěkné počasí,“ říká jeden z lyžařů. „Podmínky jsou zde jako v ráji. Jen ať to vydrží ještě aspoň měsíc,“ přeje si druhý. „Na svazích je od čtyřiceti do sedmdesáti cm sněhu. Je to sníh umělý, který je smíchaný s přírodním. Odhaduji, že to vydrží ještě celý týden,“ popisuje situaci na horách Radim David ze SKI Areálu Bílá.

Horská služba ale varuje. I na jaře jezděte opatrně a nepodceňujte terén. „Při ranním lyžování bych chtěl upozornit návštěvníky, že ten sníh je opravdu zmrzlý, to znamená, že je to rychlé, tvrdé, hrozí větší nebezpečí úrazu. Přes poledne je to hodně rozměklé, jak se říká mezi lyžaři, tahá to za nohy, takže je to dosti zrádné,“ uvádí náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Vlekaři si letošní lyžařskou sezonu pochvalují. Sněhu bylo dostatek a chladné počasí vydrželo až do jarních měsíců. „Od února vlastně neustále sněžilo až do konce března, podmínky pro lyžování tak byly vynikající,“ pochvaluje si Radim David.

V Beskydech se bude lyžovat až do Velikonoc. Po nich v závislosti na sněhových podmínkách již jen o víkendech.