Školní jídelny na Přerovsku vaří zdravě

Přerov - Školáci z Přerovska jedí ve školních jídelnách zdravě. Potvrzují to hygienici, kteří namátkově kontrolují jídelníčky a zjišťují pomocí speciálního počítačového programu, jestli je strava vyvážená a pestrá. Mezi nejoblíbenější jídla patří krupice, omáčky, mletá masa či bramborový guláš. Naopak polévky, ryby a zeleninu si u výdejového okénka vezme málokdo. Školáci totiž mají na výběr vždy ze dvou jídel.

Směna začíná kuchařkám ve školní jídelně v Předmostí už v šest hodin ráno. Do dvanácti hodin musejí zpracovat třicet kilogramů masa i zeleniny, sto třicet kilogramů brambor a uvařit sto dvacet litrů polévky. „Jídla střídáme a zavádíme i nová. Téměř denně je zařazována zelenina v syrovém stavu nebo jako doplněk. Zelenina často figuruje i jako ozdoba jídla nebo při tepelné úpravě,“ uvádí ředitelka ZŠ J. A. Komenského v Předmostí. „Jídelní lístky musí být sestaveny tak, aby byl splněn tzv. spotřební koš. Aby všechny komodity, které zaručují výživu, byly splněny. Školy si v tomto ohledu vedou dobře,“ říká MUDr. Hana Kabátová z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Většina jídelen nabízí na výběr dvě jídla. Pro jejich vedoucí to znamená vymyslet 40 různých jídel měsíčně, a to tak, aby se v měsíci žádné neopakovalo. „Já mám nejradši smažený sýr,“ přiznává se jeden z žáků. „Nejvíc mi chutnají špagety,“ přidává se druhý. „Já mám nejradši krupicovou kaši,“ dodává třetí. „Jídelní lístek ozvláštňujeme. Například minulý týden jsme měli japonskou kuchyni, kdy děti jedly hůlkami. Příští týden připravujeme slovenskou kuchyni, halušky a něco z bramborového těsta,“ vypočítává vedoucí školní jídelny v Horní Moštěnici Marie Scheuchová.

Za celý oběd, včetně polévky, salátu a dezertu, školáci zaplatí v průměru dvacet korun. Co nesnědí, to si odveze specializovaná firma k likvidaci.

Vydáno pod