Opozice kritizuje třebíčské oddělení komunikace

Třebíč - Zastupitelé Třebíče i místní novináři si stěžují na špatně fungující oddělení komunikace třebíčské radnice. Včerejší jednání městského zastupitelstva se navíc zabývalo i špatnou úrovní Třebíčského zpravodaje. Ve velice bouřlivé diskusi především opozice poukazovala na závažné chyby v práci komunikačního oddělení třebíčské radnice. Diskuse byla nakonec přerušena a téma bude znovu projednáváno v polovině června.

Na adresu Třebíčského zpravodaje, za který město platí ročně asi sedm set padesát tisíc korun, se opakovaně snesla lavina kritických hlasů. Především opoziční zastupitelé si stěžují, že nemají prakticky žádnou šanci v novinách zveřejnit svůj názor a kritizují také grafickou a obsahovou úroveň zpravodaje. „Šéfredaktor Krčmář zamlčel důležité informace a uvedl čtenáře v omyl. To je pro nás další závažný důvod, proč považujeme zpravodaj za špatný,“ říká rezolutně třebíčský zastupitel Milan Ziebert. „Já jsem navrhoval jeho zrušení, je to naprosto jednostranně informačně zaměřený plátek, to není ani časopis,“ rozhořčuje se zastupitel Pavel Heřman. „Já mám osobní zkušenost, kdy dva články, které by občany hodně zajímaly, mi odmítli,“ svěřuje se další třebíčský zastupitel Daneš Burkert. „Já se v žádném případě nedomnívám, že ta kritika je jakkoliv konstruktivní nebo racionální,“ zní stanovisko třebíčského starosty Ivo Uhra.

Šéfredaktor Třebíčského zpravodaje Milan Krčmář je zároveň zaměstnancem v novém oddělení komunikace. To městská rada zřídila po nuceném odchodu nepohodlného mluvčího Přibíka a nyní už čítá tři zaměstnance. Novináři ale s jeho prací vůbec nejsou spokojeni. „Nechápu, co tam ti tři lidé dělají, protože ty výsledky po nich rozhodně vidět nejsou,“ tvrdí redaktor Českého rozhlasu Michal Malý. „Získat informace je často problém,“ přidává se šéfredaktor Třebíčského deníku Luděk Mahel. „Myslím, že oddělení komunikace je na velice dobré úrovni a spolupráce s novináři je dobrá,“ hájí třebíčskou radnici její manažerka komunikace Irena Syrová. „Novináři si věčně na něco stěžují, to je věčný boj,“ vysvětluje komunikační problémy starosta Uher.

Zastupitelé kritizují i to, že oddělení komunikace, místo aby dobře propagovalo Třebíč, dostává často nesmyslné úkoly, například novinové články nebo rozhlasové a televizní reportáže musí opatřovat doprovodným komentářem, co redaktor udělal špatně. Pracovníci radnice takovou praxi potvrzují, starosta odmítá. „To je nějaká chiméra, která se tady vznáší, je to nesmysl,“ prohlašuje starosta Uher. „Je to tak, bylo to tam asi dvakrát, to je pravda,“ připouští redaktor radničního zpravodaje Milan Krčmář.

Na další výtky opozičních zastupitelů v bodu různé už se nedostalo, zastupitelé přerušili jednání a znovu se sejdou až 18. června.