Kdo obsadí holešovskou průmyslovou zónu, zatím není jasné

Holešov (Kroměřížsko) - V připravované průmyslové zóně u Holešova na Kroměřížsku skočila etapa bourání a naplno se rozběhly stavební práce. Začátkem února těžké stroje strhly symbol bývalého letiště, hlavní hangár. Spolu s ním zmizela i meteorologická stanice. Vědci se ovšem brzy zabydlí v nové stanici, která byla postavena o několik set metrů dál. Nyní probíhá budování téměř po celých 360 hektarech budoucí zóny. Infrastruktura za více než 700 milionů korun má být hotová do konce roku. Zatím ale stále není jasné, jaké konkrétní firmy jednu z největších zón v zemi obsadí.

Příprava průmyslové zóny znamená například dostat pod zem tisíce metrů vodovodu, plynovodu, kanalizace, elektrických rozvodů. Na povrchu je třeba vybudovat kilometry silnic, připravit nové koryto pro blízkou říčku a vyhloubit suchý poldr, který zónu a okolní obce ochrání před případnou velkou vodou.

Množství vybagrované kvalitní hlíny bude také zužitkováno. „Již teď máme obrovský zájem ze strany zemědělců o její využití. A proto v rámci dohod se zemědělskými družstvy probíhá a bude probíhat odvoz ornice na tyto lokality,“ vysvětluje Lubomír Mařák, vedoucí týmu technického dozoru.

U Holešova kromě dělníků pracují také archeologové, kterým stavební stroje pomohly odhalit zbytky sídliště z pozdní doby bronzové. Na místě jsou k nalezení především zlomky keramiky. „Abychom měli nějakou chronologickou představu, nacházíme se v rozmezí tisíc let až osm set let před naším letopočtem,“ říká archeolog Pavel Fojtík.

V roce 2010 budou investoři realizovat první projekty

„Infrastruktura má být dokončena do konce tohoto roku a zatím se držíme plánu, takže mohu říci, že bude,“ uvedl Jakub Černoch, výkonný ředitel Industry Servis ZK, a. s., a dodává: „Dále budou jednání s investory, která probíhají alespoň v předběžné fázi. Předpokládáme, že v průběhu roku 2010 budou již investoři realizovat své první projekty.“

Podle původních představ měla zóna přilákat například jihokorejskou automobilku Hyundai. Tento plán byl ale nakonec opuštěn. Zlínským krajem vlastněná společnost, která průmyslový areál staví, ale věří v úspěch i přes pokračující hospodářskou krizi. „Samozřejmě je jistý propad poptávky, ale není to zásadní,“ myslí si Černoch. Jména firem, které by se u Holešova měly usadit a vytvořit tisíce pracovních míst, zatím ale nejsou známa.

Stavba
Zdroj: ČT24