Lidé v Javoříčku na Olomoucku vzpomínali na vypálení obce nacisty

Praha - Pět stovek lidí si dnes v Javoříčku na Olomoucku připomnělo 64. výročí vypálení obce nacisty. Na samém sklonku druhé světové války osadu pod hradem Bouzov zpustošilo komando SS, které postřílelo 38 tamních mužů. Tragickou událost připomíná památník uprostřed obce. Pietního aktu před hromadným hrobem se kromě představitelů veřejné správy a členů svazu bojovníků za svobodu zúčastnila i řada pamětníků neštěstí. Památka javoříčské tragédie by se podle nich měla do povědomí lidí dostat stejně jako vypálení Lidic. V Javoříčku se dnes objevil i předseda poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík či starostové okolních obcí.

Nacisté, kteří na konci 2. světové války prchali z jižní Moravy, dorazili před 64 lety do prostoru pod hrad Bouzov. Zde se večer 4. května 1945 střetli s partyzány. Druhý den ráno s pomocí posil z Olomouce a Litovle jednotky SS obec Javoříčko obklíčily. Dopoledne pak nacisté osadu vypálili a povraždili 38 mužů - nejmladší měl 15 let, nejstarší 76. Poté vesnici vypálili za pomoci pancéřových pěstí a protitankových granátů. Zachovala se z ní pouze škola a jediné stavení se stodolou.

Jak uvedl historik Pavel Urbášek, nacisté se obyvatelům Javoříčka mstili za ukrývání partyzánů, kolem záminky k hrůznému činu ale dodnes existuje řada nejasností. „Má to přinejmenším jisté otazníky, protože není jasné to zákulisí,“ uvedl. Útok zřejmě organizovala olomoucká úřadovna gestapa, důkazy ale historikům chybějí. „Byť se je podařilo zadržet a byli k tomuto tématu vyslýcháni, samozřejmě nic neřekli,“ vysvětlil historik.

Mnozí historikové se domnívají, že javoříčská tragédie upadla na dlouhá léta v zapomnění. Komunistický režim ji navíc spojoval s jinou událostí, která vyplenění obce předcházela a kterou spáchal komisař partyzánského oddílu.

Okolí památníku letos čeká rekonstrukce za 5 milionů korun. Obnovy se dočkají především přístupové chodníky.