V Ostravě policie kontrolovala rychlost

Ostrava -  Policisté se v Ostravě zaměřili na kontrolu rychlosti řidičů projíždějících přes přechody pro chodce a kolem základních škol. Výsledky nebyly zcela jednoznačné – za první půlhodinu zaznamenali pouze dva přestupky, jeden řidič ovšem překročil maximální povolenou rychlost téměř o dvacet kilometrů v hodině. Přitom je rychlé projíždění městem podle policistů jedním z nejnebezpečnějších dopravních přestupků, v případě opravdu zásadního překročení o více než 40 km/h navíc hrozí přistiženému řidiči i zákaz řízení.

První řidič, který v Ostravě překročil rychlost, seděl v bílém kamionu. Půl hodiny před začátkem vyučování se blížil k přechodu u základní školy 68kilometrovou rychlostí. Když ho policisté zastavili, byl překvapen: „Tachometr špatně ukazuje, tak jsem si myslel, že jsem jel o 5 km rychleji a asi to tak nebylo.“

Že jede příliš rychle si podle vlastních slov neuvědomil ani druhý řidič, který se mezi půl osmou a osmou hnal 62kilometrovou rychlostí k přechodu u školy.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Policejní technika zadokumentovala oba přestupky. „Laserový paprsek zaměří to vozidlo a vyfotí ho. Je tady snímek s rychlostí, je tam registrační značka, výřez toho řidiče,“ popsal funkce rychlostního radaru zástupce vedoucího ostravského Dopravního inspektorátu Petr Görlich.

Oba přestupky se vešly do nejnižší kategorie překročení rychlosti. „Překročení rychlosti v obci o víc než 20 km/h – dva a půl tisíce korun. Pokud je to do 20 km/h, tak jeden tisíc korun. Pokud je rychlost vyšší o 40 km/h v obci, je to řešeno formou oznámení a správní orgán v těchto případech ukládá zákaz činnosti,“ shrnul postihy za překračování rychlosti Petr Görlich.

Ostravští dopravní policisté budou s radarem do ulic vyrážet i nadále. Hlídat rychlost řidičů chtějí každý týden alespoň jednou.