Meziříčská MHD zdarma přitáhla 20 tisíc nových cestujících

Valašské Meziříčí – Skoro dvacet tisíc cestujících přibylo v autobusech městské hromadné dopravy ve Valašském Meziříčí během měsíce, kdy ji cestující mohli používat zdarma. Bez jízdenky bylo možné od 14. června do 14. července jezdit všemi šesti linkami. Příliv cestujících v autobusech také snížil počet aut ve městě. Radnice proto chce akci zopakovat. Mělo by se tak stát na podzim, informoval mluvčí radnice Josef Beneš. Přesný termín ani délka doby, kdy se ve valašskomeziříčské MHD nebude platit jízdné, zatím stanoveny nebyly.

Zvýšení počtu cestujících překvapilo i samotnou radnici. „Je to famózní výsledek. Předpokládali jsme, že zájem o veřejnou dopravu se zvýší. Skutečnost ale naše očekávání překonala,“ konstatoval starosta města Jiří Částečka.

Období bezplatného cestování autobusy městské hromadné dopravy nezvolila radnice náhodně. Zahrnovalo totiž běžný i prázdninový provoz. Celkem autobusy během měsíce bezplatné MHD odvezly přes 83 tisíc cestujících. „Nárůst je zhruba čtvrtinový,“ uvedl Josef Beneš.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Podle starosty Částečky radniční akce částečně odlehčila meziříčským ulicím, kde ubylo aut. „Úbytek je viditelný, ale to opatření, které jsme provedli – tedy měsíční MHD zdarma – není všelékem a nemůže mít stoprocentní úspěch v té špatné situaci našeho města,“ řekl Jiří Částečka.

Podle jednoho z řidičů autobusů přitáhla akce do vozidel především lidi, kteří obvykle chodí pěšky. „Ti, co měli auta, jezdili pořád stejně,“ podotkl. Jeho zaměstnavatel - společnost ČSAD Vsetín, která ve Valašském Meziříčí provozuje MHD, ovšem o zisky z jízdného nepřišla. Radnice jí je vynahradila částkou 310 tisíc korun.