Policisté se školí ze střelby z jedoucího auta

Ostrava - Severomoravští policisté absolvují speciální kurz, na kterém cvičí střelbu z jedoucího auta. Úspěšně má kurz za sebou první desítka z nich, další se na cvičení chystají. Podle velících důstojníků sice není střílení za jízdy denním chlebem policejní práce, ve statistikách ale přibývají případy, kdy policisté ve vozidle zbraň skutečně použijí. Jen za loňský rok eviduje policejní prezidium celkem 71 policejních střeleb na pachatele.

Nejprve policisté zkoušejí střelbu ze stojícího vozidla, potom následuje střelba za jízdy. Na nejrůznější varianty terčů se střílí vždy ostrými náboji. Rozhodně to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát z akčních filmů - střelba za jízdy je ve skutečnosti jedna z nejtěžších střeleckých dovedností. Za té jízdy se to s vámi hodně hýbe, nemáte čas ani pohodlí zamířit, shodli se účastníci.

Přesná střelba, například při pronásledování ukradeného auta, se přitom policistům hodí stále častěji - například v září 2007, kdy teprve palbou ukončili zběsilou jízdu opilého mladíka v Beskydech. Mladík tehdy ohrozil hned několik dalších řidičů.

Reportáž Aleše Gongola (zdroj: ČT24)

Nácvik střílení z auta je důležitý také proto, že zároveň znamená velké nebezpečí pro kolemjdoucí. Nácvik střelby z vozidla je v rámci severomoravské policejní správy zatím pilotním projektem, v budoucnu by jím ale měli projít všichni zdejší dopravní policisté. „Když se podíváme na statistiku střelby z vozidla, tak jsou to především dopravní policisté, kteří pronásledují, a tudíž se můžou dostat do situace, kdy budou střílet na ujíždějící vozidlo,“ zdůvodňuje potřebu kurzů Michal Kadubec ze školicího střediska. Jen loni bylo potřeba střílet v sedmi desítkách případů.