Bystřice nad Pernštejnem bojuje proti videoloterijním terminálům

Bystřice nad Pernštejnem - Ministerstvo financí musí čelit žalobám měst. K Bohumínu se teď přidává i Bystřice nad Pernštejnem. Resort financí totiž povoluje bez souhlasu obcí provoz videoloterijních terminálů. Bystřice přitom ve městě před třemi roky obdobná zařízení zakázala. Rozdíl mezi výherním hracím automatem a videoloterijním terminálem není na první pohled žádný. Podle provozovatelů se liší v množství vsazených peněz, tedy ve větším hazardu.

„Na výherním hracím přístroji prohrajete výplatu za deset až dvanáct hodin, kdežto na terminálu to je pryč za tři čtvrtě hodiny,“ říká zastupitel Bystřice nad Pernštejnem Josef Novotný (SNK - ED). A právě videoloterijní terminály teď straší bystřické radní, jejich počet závratně roste. V jedné z provozoven je dokonce 6 automatů na 12 metrech čtverečných.

Starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačíska informoval, že během posledního měsíce přibylo 29 takových terminálů. Kritikou na ministerstvo financí, které terminály provozovatelům povoluje, starosta Pačíska nešetří, stejně jako zastupitel města Josef Novotný, a dokládá to znaleckým posudkem, který jasně říká, že jde o hrací automat a ten vyhláška města zakazuje.

Reportáž a vstup Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva financí Zuzana Chocholová uvedla, že současný herní zákon neumožňuje vydat zákaz provozu terminálů. Žalobu na ministerstvo kvůli schvalování provozu videoloterijních terminálů už dalo město Bohumín. Mluvčí ministerstva však dodala, že je vypracováván nový zákon, který by měl být předložen ještě současné vládě.

Město tvrdí, že se zvýšila kriminalita i počet hráčů terminálů. Provozovatel herny to však popírá a naopak prohlásil, že počet hráčů je až o 70 procent nižší. V zemi je teď 40 tisíc videoloterijních terminálů, nejvíce v Praze a Brně. Na Vysočině pak v Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Žďáru nad Sázavou. Jen za loňský rok Češi prosázeli více než 63 miliard korun.

Vydáno pod