O Loucký klášter ve Znojmě je zájem

Znojmo – Kolem Louckého kláštera ve Znojmě začíná být rušno. Chátrající památku se státu dlouho nedařilo prodat, teď se ozvali hned dva zájemci, město Znojmo a skupina zahraničních investorů, která chce klášter přebudovat na hotel. Regionální politici v pátek večer pozvali do Louckého kláštera také diplomaty a i od nich si slibují, že by mohli pomoci najít pro památku kupce. V současné době klášter příliš využitý není, sídlo zde má vinařské centrum Znovín Znojmo. Je také možné zajít do obrazové galerie nebo si nakoupit v prodejně vín.

Diplomaté z celého světa, kteří přijeli na návštěvu Louckého kláštera, neměli v programu jen ochutnávat moravské víno. „Očekávám, že někteří z nich budou chtít debatovat také o budoucnosti jižní Moravy a možných investicích,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Možná je to další naděje, jak pomoci zachránit Loucký klášter, soumrak však velvyslancům skryl jeho vady na kráse. Památka léta chátrá a stát ji nemá za co opravit, už čtyřikrát se ji bez úspěchu pokusil prodat.

Nyní se však nabídky objevily, o Loucký klášter stojí hned dva vážní zájemci – město Znojmo, které by památku rádo získalo od státu bezúplatně, a dvojice investorů ze Saúdské Arábie a z Egypta. Obě nabídky teď bude posuzovat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Oba zájemci ale musí úřadu podrobně doložit, jaké mají záměry a kde vezmou na opravy. „Loucký klášter je nemovitou kulturní památkou a případný nový nabyvatel musí respektovat charakter této stavby,“ potvrdila mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Plány zahraničních investorů jsou velkorysé, za 50 milionů eur chtějí pustnoucí klášter proměnit v nákupní centrum a luxusní hotelový komplex. „Čtyřhvězdičkový hotel pro běžné návštěvníky a luxusní pětihvězdičkový pro mezinárodní hosty. Dále celá infrastruktura, jako jsou například různé restaurace nebo kino. Sál pro koncerty vážné hudby a velké wellness centrum,“ vysvětlil zástupce zahraničních investorů, architekt Reinhard Demel. Egyptská velvyslankyně Amal Mostafa K. Mouradová doplnila: „Viděla jsem tady v České republice mnoho projektů, kdy byly historické budovy přestavěny ve velmi zajímavé hotely. Nic není nemožné.“

Kdo má větší šanci, zda to bude znojemská radnice, nebo zahraniční kapitál, není zatím jasné, protože úřad hospodařící se státním majetkem o nabídkách ještě nerozhodl.