Bobři poškodili protipovodňovou hráz v Břeclavi

Břeclav – Obyvatele Staré Břeclavi ohrožuje protipovodňová hráz, kterou narušili bobři. Pokud by se koryto Dyje po deštích zaplnilo vodou, mohla by hráz prasknout a ohrozit asi 4000 obyvatel. Vodohospodáři proto musí hráz zpevnit a břeh pokrýt kameny, aby bobři nemohli hloubit další tunely. Náprava škod ale bude stát nejméně 30 milionů korun.

Vodohospodáři na poškozenou hráz přišli díky kontrole, kvůli které snížili hladinu Dyje. V kilometrovém úseku, který odděluje Dyji od Staré Břeclavi, našli odborníci celkem 51 bobřích nor. Podle nich mohou být domovem až tří bobřích rodin. Bobr je ale chráněný a jeho odstřel je zakázaný. Situaci navíc neřeší ani odchyt a přestěhování těchto zvířat, protože by se v norách zabydleli jiní bobři.

Proto musí být břeh pokrytý kameny – to bude stát asi 30 milionů korun. Další peníze pak budou potřeba na zpevnění hráze. V některých místech ji patrně bude nutné odtěžit a postavit znovu. O tom, jak problém řešit, jedná nyní břeclavská radnice se zástupci Povodí Moravy.

Problémy s podkopanými hrázemi byly již letos na přelomu března a dubna, kdy se vlivem tání a dešťů náhle zvýšila hladina Dyje. „Do nor se dostala voda a hráze si na několika místech sedly,“ dodal Vyhnálek. Pokud by se podle něj měla opakovat povodňová situace z roku 2006, kdy hrozilo přelití hráze, mohla by tato protipovodňová ochrana Staré Břeclavi povolit.