V Jihlavě byla představena etická výchova

Jihlava – Zájemci z řad učitelů a ředitelů škol si dnes mohli v Jihlavě vyzkoušet roli žáků. Čekaly je ukázky nového předmětu etická výchova, který by se mohl učit už od příštího školního roku. Učitelé si vyzkoušeli například hru s obyčejnými knoflíky. Jejich rozdávání a přijímání může žáky naučit vzájemné úctě, respektu a pochopení. Místopředsedkyně Etického fóra ČR Marie Jakešová říká, že etická výchova dětem pomáhá orientovat se v životě i ve vlastní duši.

Nárůst agresivity, nesnášenlivost k menšinám nebo problémy s drogami jsou podle lektorů etické výchovy celospolečenské problémy. Škola i rodina na ně musí umět reagovat jinak než napomínáním, poučováním nebo zákazy.

Učitelka a lektorka etické výchovy Linda Taláčková dodala, že k výuce se volí nové moderní metody. Ředitel jihlavské ZŠ Demlova Zdeněk Nosek sdělil, že prvky tohoto předmětu se škola snaží zařadit do všech předmětů. Jako samostatný předmět však na škole zatím neexistuje. Přesto si tamní žáci zkoušejí spolupráci, dobrou komunikaci nebo pomáhání ostatním. V normálních třídách se s nimi totiž učí i postižení žáci.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Cílem Etického fóra ČR je zavést etickou výchovu na základních a středních školách alespoň jako nepovinný volitelný předmět.