Uničov představil opravené náměstí i s pozůstatky pranýře

Uničov – Po půl roce nákladných oprav, které si vyžádaly téměř sedmdesát milionů korun, představil Uničov veřejnosti zrekonstruované Masarykovo náměstí. Stavbaři předláždili chodníky a cesty, objevily se nové moderní lavičky, odpadkové koše a stojany na kola. Vůbec poprvé navíc náměstí zkoumali i archeologové, kteří našli například původní středověký pranýř. Nové náměstí poprvé prověří rozsvěcování vánočního stromku, které proběhne v pátek od čtyř hodin.

Nákladná rekonstrukce byla zatím nejnáročnějším projektem v novodobé historii města. Všichni občané ale úplně spokojení nejsou. Vadí jim především úbytek zeleně. Město sice nechalo nahradit trávníky dlažbou, kolem celého náměstí jsou ale vysázené i nové stromy. „Je to hezké, akorát tady bylo více zeleně, ale až stromy vyrostou, tak to bude dobré,“ řekla ČT jedna z místních obyvatelek.

Uničovské památky budou nově zvýrazňovat nové stožáry. „Jsou tam i takové vychytávky jako reliéfní mapa centra nebo mluvící mapa,“ upozornila starostka Uničova Jarmila Kaprálová (KDU-ČSL). Archeologové objevili během záchranných prací i pozůstatky středověkého pranýře. Jeho půdorys město zachovalo a označilo bronzovou deskou. „Především byla nalezena keramika z období středověku a zvířecí kosti. Bylo nalezeno i jedenáct mincí,“ dodal archeolog z Národního památkového ústavu Ladislav Kaiser.

Reportáž Zuzany Glacové (zdroj: ČT24)

Celkové náklady oprav se vyšplhaly na 68 milionů korun, 55 milionů získalo město z Regionálního operačního programu. Podle hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka jsou dnes evropské peníze téměř jedinými jistými finančními prostředky do měst a obcí.