Nevšední projekt prevence drog a násilí

Jihlava - Zpověď vězeňkyň, tak se jmenuje projekt, který má žáky základních a středních škol varovat před drogami a násilím. Program pro školy připravily odsouzené ze Světlé nad Sázavou. Podle odborníků právě takové setkání umožňuje daleko efektivnější výchovu a prevenci vůči drogám a dalším návykovým látkám, kterým právě nezletilí velice často propadají.

Lucii je dvacet devět let. Do vězení se dostala kvůli drogám a také kvůli pokusu o vraždu staršího muže. On přežil, ale Lucie si v kriminálu odpykává sedm let. „Tím, že se necháte zavřít, ztratíte sama sebe. Až ve vězení zjistíte, že je to zbytečné,“ varuje Lucie.   

Osmadvacetiletá Hanka jako dítě sportovala, pak se chytla kamarádů a třináct let brala drogy. Okrádala cizí lidi i vlastní rodiče. „Vzala jsem rodičům roky života. Teď jsou nemocní a já si to všechno uvědomuji až s odstupem času,“ svěřuje se.  

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

A do třetice jednadvacetiletá Míša. Do dvanácti let byla psychicky i fyzicky týraná. Prošla si dětským domovem i pasťákem. Pak začala s podvody a drogami. „Jako malá jsem si vždycky přála vystupovat někdy v divadle, aby na mě máma byla hrdá. Docílila jsem toho až v kriminále, což je spíš hanba,“ uvědomuje si Míša. 

Nejen zpovědi, ale také ukázka toho, jak se ve vězení žije, i to je náplň hodinového programu. „My máme až šest set padesát odsouzených žen. Nemladší je šestnáct, nejstarší osmdesát osm,“ uvádí ředitelka ženské věznice ve Světlé nad Sázavou Kamila Menclová. 

V projektu, který je určen žákům základních a středních škol a má být nejen varováním, ale také přiblížením života ve věznici, chtějí odsouzené pokračovat i v příštím roce. Žáci svorně tvrdí, že by se do takové situace nechtěli nikdy dostat. „Určitě jsem se hodně poučila a nikdy bych drogy nepoužívala,“ shrnuje za všechny své dojmy jedna z žákyň ZŠ Wolkerova v Havlíčkově Brodě. „To jim dalo víc než spousta hodin výchovy k občanství,“ uzavírá učitelka Iveta Špinarová. 

Pro vězeňkyně je vystoupení odměnou, pro studenty je v rámci vyučování povinné.