Brnu se nedaří vyřešit parkování před Janáčkovým divadlem

Brno – Vedení Brna už pátým rokem řeší problém s parkováním na ploše před Janáčkovým divadlem. Kdysi oblíbený park s fontánou teď slouží jako parkoviště s nejednoznačným parkovacím režimem. Vše má vyřešit podzemní garáž. Městu se ale nedaří najít investora, který by ji chtěl vybudovat.

Situaci s parkováním před Janáčkovým divadlem komplikuje městským strážníkům značka, která má režim parkování upravovat. Její výklad je nejednoznačný. K parkování nemusí mít řidiči povolenku brněnského Národního divadla. Stačí jen ústní souhlas.

„Vyřešily by to zábrany, což jsme několikrát divadlu navrhovali,“ podotýká mluvčí městské policie Denisa Kapitánčíková. Parkování před Janáčkovým divadlem ale jeho vedení vyhovuje kvůli divákům, kteří přijedou na představení. 

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Pořádek, komfortní parkování a obnovu parku tak může zajistit jen plánovaný podzemní parkovací dům. Ten je ale už pět let pouze na papíře. Také poslední snaha zajistit investora, který by dvoupatrové garáže za 400 milionů postavil, zkrachovala. „Přihlásila se pouze společnost Brno Parking, a ta musela být z formálních důvodů vyřazena,“ vysvětluje náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). 

Město vidí poslední šanci v tom, že do projektu vstoupí samo a bude dotovat ztrátu z provozu podzemního parkoviště.