Hodonínský starosta kvůli elektrárně skončil

Hodonín - Zastupitelé Hodonína dnes odvolali z postu starosty Lubora Šimečka (ODS). Na jeho místo byla jmenována dosavadní místostarostka města a jeho stranická kolegyně Milena Grauová. Starosta byl odvolán kvůli svému neprůhlednému chování při vyjednávání o výstavbě fotovoltaické elektrárny v lokalitě Pánov. Při něm měl společnosti Patria Verde, jež se účastnila výběrového řízení, slíbit podporu a na oplátku žádat jistou vstřícnost.

Starostu usvědčila dvacetiminutová nahrávka. Šimeček sice tvrdí, že je sestříhaná, hodonínská ODS se ale odvolává na kriminalistickou analýzu, podle níž nebylo do nahrávky zasahováno. Šimeček vše považuje za nedorozumění. „Ať už to tak je nebo není, na tom momentálně nezáleží. Jde o to, že kauza vrhá špatné světlo na radnici. Ve funkci nemohl dále setrvat,“ uvedla Grauová.

Kolegové z hodonínské ODS podle vyjádření nové starostky Šimečku v uplynulých dnech vyzvali k rezignaci, on ale nereagoval. Dnes proto podali návrh na jeho odvolání, který většinou hlasů prošel. Šimečkův odchod neznamená, že tím záměr výstavby elektrárny končí. „Město má již ve vztahu k tomuto projektu jisté smluvní závazky. Budeme tedy o tomto záměru dále jednat, ale za zcela transparentních podmínek,“ zdůraznila Grauová.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)