Olomouc postaví centrum pro zrakově postižené děti

Olomouc – V Olomouci by do roka mělo vzniknout nejmodernější české vzdělávací centrum pro zrakově postižené děti, do něhož se přestěhují děti z litovelské základní školy. Jejich budova je po desítkách let provozu pro potřeby dětí i učitelů stále méně vyhovující. Realizaci komplexu podmiňuje půjčka od Evropské banky, ta sahá až do výše 220 milionů korun.

Stísněné prostředí sborovny, pomůcky uložené na půdě, chybějící podmínky pro pohybové aktivity. Budova jediné školy pro zrakově postižené děti na severní a střední Moravě je stará více než 100 let a potřebám učitelů i dětí už naprosto nevyhovuje. Olomoucký kraj se proto po letech jednání rozhodl postavit v místní části Olomouce v Hejčíně zrakově postiženým dětem školu novou.

V této lokalitě vyroste už do roku celý systém budov, kromě školy tu nebude chybět jídelna, rehabilitační centrum nebo tělocvična. Podle náměstka hejtmana Pavla Sekaniny (ODS) je vše potřebné připraveno. „Všechno je hotové - stavební povolení, územní řízení i projekt do nejmenších detailů,“ řekl pro ČT Sekanina.

Ředitel Tyflocentra Olomouc Jan Příborský oceňuje propojení lokality s městem. „Bude tu pro děti více příležitostí k integraci než v Litovli, kde není takové kulturní zázemí,“ soudí Příborský. Olomoucký kraj už vyhlásil výběrové řízení na stavbu celého areálu. Výsledek by měl být známý do dvou měsíců.