Nový autobusový terminál ve Znojmě provázejí problémy

Znojmo – Malá chyba projektanta znamená až několik týdnů zpoždění. Přípravu nového autobusového terminálu ve Znojmě zbrzdila špatně zakreslená silnice v projektu, kvůli které musel úřad zrušit již rozběhnuté stavební řízení. Stavbu přitom musí radnice stihnout do července, kdy se Znojmo připojí k jihomoravskému integrovanému dopravnímu systému. Město musí podklady přepracovat a požádat znovu o příslušné stavební povolení.

Polorozpadlé drážní domy v blízkosti vlakového nádraží by do léta měly nahradit ostrůvky se zastávkami autobusů, nový terminál Znojmo připravuje již několik let. Když však vyřizovalo stavební povolení, zjistilo se, že projektant v plánech příjezdovou cestu zaznačil přes sousední pozemky. „V současné době už je projekt opravený a město připravuje všechny podklady, aby mohlo znovu požádat o stavební povolení pro tuto část stavby. Veškeré další přípravy pro stavbu autobusového terminálu nadále běží,“ prohlásila mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Problémů a zdržení však bude zřejmě víc. Dotčeným sousedem nového terminálu totiž bude staré autobusové nádraží, které patří firmě Basis a které využívá společnost Čas. S Basisem se Znojmo už roky o nádraží dohaduje, firma sem totiž nechce pouštět jiné dopravce než právě Čas. Ostatní proto zastavují podél přilehlé silnice. Samotní cestující z toho přirozeně příliš radost nemají: „Není si kolikrát ani kam stoupnout, lidé kolikrát bloudí a nevědí, kde mají nastupovat. Jezdím sice tak jednou za měsíc, takže mě to tolik netíží, myslím však, že prostředí by potřebovalo zlepšit.“

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Dlouholeté spory měla radnice i s Časem, týkaly se městské dopravy a vyvrcholily letos, kdy si Znojmo našlo jiného dopravce. Firmy Basis a Čas nechtějí své námitky k novému terminálu komentovat, avšak až bude plánované nádraží stát, jejich staré zřejmě zůstane nevyužité.

Nový terminál rozdělí dopravu na městskou a regionální, radnice už na stavbu dostala i dotaci 40 milionů. Přitom ještě stále věří, že se všechno podaří do léta, kdy se Znojemsko připojí k integrovanému systému.

U krytého terminálu ve Znojmě zastavují především autobusy dopravce ČAS.
Zdroj: ČT24