Z nemocnice v Orlové odcházejí atestovaní lékaři

Orlová - Obyvatelé Orlové i vedení města mají obavy, že přijdou o kvalitní zdravotnickou péči. Nemocnici v Orlové, kterou zřizuje kraj, totiž opouštějí atestovaní lékaři. Nemocnice tak musí uzavírat některé ambulance. Lidem zřejmě nezbude nic jiného, než za odbornými lékaři dojíždět do okolních měst. V průzkumu veřejného mínění, který si nechala zpracovat orlovská radnice, nespokojenost s úrovní zdravotní péče ve městě už teď vyjádřilo přes šedesát procent místních obyvatel.

Ušní, nosní a krční ambulance v Orlové končí. Oddělení se přesouvá do Nemocnice Karviná Ráj, pod kterou zdravotnické zařízení v Orlové patří. A tím to nekončí, orlovští radní jsou nespokojeni. „Ta zdravotnická péče kvalitativně i rozsahem jde měsíc od měsíce dolů,“ myslí si místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek. Náměstek pro lékařskou péči Nemocnice s poliklinikou Karviná – Ráj Jan Kaczmarczyk mu ale oponuje. „Já jaksi nepozoruji, že by šla dolů, my nechceme omezit absolutně péči, co se týče chirurgické standardní péče a co se týče interny,“ říká.

Technické vybavení v orlovské nemocnici je zastaralé, pochází ze sedmdesátých a osmdesátých let a už zdaleka nevyhovuje současným požadavkům. „I když je to naše nejmladší nemocnice, má jen třicet let, tak přece jen za to období třiceti let se do té nemocnice nic neinvestovalo,“ potvrdil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Karel Konečný. A místostarosta Radislav Mojžíšek dodává, že ten stav se bohužel odráží na nejbolestivějším místě - odchází atestovaní lékaři.

Lidé mají obavy, že za odbornými lékaři budou muset dojíždět do okolních měst. Nemocnice v Orlové chce ale zachovat veškerou standardní péči, a to jak ambulantní, tak i lůžkovou. „Je to také přání zdravotníků, lékařů i sester. Nejenom obyvatel města Orlové,“ říká urolog Nemocnice Orlová Bohuslav Chwajol. Ovšem Jan Kaczmarczyk argumentuje: „Já chápu, že by chtěli mít zdravotnické zařízení ve svém městě, ale z druhé strany se ti lidé musí dívat, kolik to stojí.“

  • Poliklinika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1433/143220.jpg
  • Ordinace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1433/143223.jpg
  • Čekárna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1433/143221.jpg
  • Ordinace autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1433/143222.jpg
Vydáno pod