Náhoda odhalila unikátní karty - mariášky

Olomouc - Unikátní hrací karty z poloviny šestnáctého století objevili pracovníci vědecké knihovny v Olomouci. Našli je úplnou náhodou při restaurování latinsky psané knihy o nerostech. Její tvůrce totiž použil rozřezané kartony s natištěnými kartami jako vazbu. Podle předběžných odhadů by karty mohly být nejstarší na Moravě.

Šestnáct obdélníků položených na sebe ještě před nedávnem tvořilo vazbu knihy o nerostech. Těsně před plánovaným zásahem restaurátorů se ale ukázalo, že skrývají mimořádný objev. „Karty na nás vykoukly víceméně náhodou při prohlídce fondu, kdy byly použity jako výztuha přední vazby,“ odhaluje okolnosti nálezu pracovník historických fondů Vědecké knihovny Olomouc Jiří Glonek. „Při restaurování jsme si všimli potištěného papíru. Tak jsme se lépe podívali a objevili jsme hrací karty,“ dodává jeho kolega Rostislav Krušinský. 

Karty se do vazby knihy dostaly zřejmě proto, že tiskaři chyběl materiál k vyztužení. A protože měl archy s natištěnými kartami vyrobené do zásoby, použil jeden z nich. „Je to vzácný nález, protože se vzhledem k materiálu, který se používal, a k tomu, jak a kde se ty karty používaly, tak se strašně málo zachovaly,“ říká Rostislav Krušinský. 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Karty vypadají stejně jako dnešní mariášové, ale na rozdíl od nich jsou černobílé. Do střední Evropy se dostaly v období po křižáckých výpravách. Podle historiků si tuto hru rychle oblíbili vojáci, duchovní, šlechta i obyčejní lidé. 

Unikátní karty si všichni zájemci mohou prohlédnout v digitální podobě na internetových stránkách Vědecké knihovny.