Ve Zlíně začal odchyt přemnožených nutrií

Zlín - Nutrie - staly se atrakcí a zároveň hrozbou. Mezi obyvateli Zlína mají své obdivovatele i odpůrce. Teď vyhlásil přemnoženým hlodavcům boj magistrát a chce jejich počet na březích slepého ramene řeky Dřevnice omezit. Dvacet z celkového počtu padesáti kusů už skončilo v sítích a převozních bednách. Poputují k soukromému chovateli. Zlínské vodní břehy ale nutrie určitě neopustí. Desítky se jich totiž znovu narodí. Samice plodí třikrát do roka až deset mláďat.

Nezvané „obyvatelky“ zlínské Bartošovy čtvrti a nedalekých Příluk, které se usadily na březích řeky Dřevnice, rozdělily místní obyvatele na dva tábory. Jednomu nevadí, právě naopak. Připomínají jim přírodu a dotváří tak místo jejich bydliště. „Moje děti to vnímají rozhodně pozitivně, protože je to kousek živé přírody, kterou mají vlastně kousek, tady ve městě,“ uvedla jedna z obyvatelek Bartošovy čtvrti, která chodí pozorovat hlodavce ke slepému rameni Dřevnice právě se svými potomky.  

Odpůrci nutrií se obávají nemocí, jež by mohly přenášet. Hlodavci totiž často hledají potravu v odpadcích. „S jejich přítomností absolutně nesouhlasím a nevzbuzují ve mně čistý pocit,“ říká další žena ze zlínské Bartošovy čtvrti.

Odchyt nutrií z řeky Dřevnice ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Nejde ale jen o sympatie. Hrabáním dlouhých nor nutrie narušují stabilitu břehů, poškozují stromy a ucpáváním kanálů mohou způsobit zaplavení sklepů blízkých domů. Jejich počet v únoru překročil padesátku. Samice může mít i deset mláďat třikrát do roka a toho se magistrát obává. Úředníci proto povolili jejich odchyt. „Je to souboj o to, kdo bude rychlejší. Jestli odchytová služba, anebo nutrie při plození dalších a dalších potomků,“ prohlásil s nadsázkou Antonín Prokeš, pracovník odchytové služby.

S redukcí počtu nutrií souhlasí i předseda Českého svazu ochránců přírody ve Zlíně: „To, že se tam objevily, bylo dílo člověka, nikoliv nějakého přirozeného vývoje. Tudíž zase člověk se musí postarat o to, aby to uvedl do souladu. Viditelně je to v těchto podmínkách invazivní druh.“

V zajetí zatím skončilo dvacet nutrií. Převzal si je nejmenovaný chovatel. Podle magistrátu nebylo jednoduché ho najít. Chovatelů těchto hlodavců, kteří je většinou využívají podobně jako chovatelé králíků, tedy především pro spotřebu (kožky a maso), už není mnoho. „Není ze Zlína. To, že má chovné zařízení a splňuje zákonné podmínky, nám potvrdila také obec, v níž bydlí. Ta za chovatele dala záruku a my respektujeme jeho právo a požadavek na ochranu osobních údajů,“ vysvětlila mluvčí zlínského úřadu Marie Masaříková.

Přemnožené nutrie už před rokem bavily i škodily v deset kilometrů vzdálených Vizovicích. Vedení radnice však tvrdí, že zmizely, ale netuší kam. Nabízí teorie, že se přestěhovaly do Zlína nebo nepřežily zimu a nebo je někdo pochytal na vlastní pěst.