Obec přišla kvůli statistikům o peníze, po letech se dočkala nápravy

Brno - Šťastné rozuzlení má příběh Kuřimské Nové Vsi na Brněnsku, které chyba statistiků způsobila výraznou díru v rozpočtu. Statistický úřad obci špatně spočítal obyvatele, díky čemuž byla obecní kasa rázem chudší o půl milionu. Pro malou vesnici se 120 obyvateli to znamenalo pořádnou čáru přes už tak omezený rozpočet. Ministerstvo financí teď uznalo svoji chybu a poslalo Kuřimské Nové Vsi mimořádnou dotaci, která má ztrátu kompenzovat.

Celá chyba vznikla kvůli 33 Ukrajincům, kteří v letech 2005 a 2006 v obci bydleli. Když se přistěhovali, statistický úřad je nepřipočítal ke stávajícím obyvatelům. Když se odstěhovali, tak je ale odečetl. Malé vesnici tím pádem úředně zmizela celá čtvrtina obyvatel a v rozpočtu obce se objevila velká díra. Radnice se začala peněz domáhat, nikdo ale nechtěl uznat chybu, až dokud se do problému nevložil ombudsman. Úřady nakonec otočily - statistici uznali, že se přepočítali a ministerstvo teď napravuje chybu.

„Jsem velmi rád, že to dopadlo, jak to dopadlo. Trvalo to poměrně dlouho, než došlo k nápravě,“ vyjádřil uspokojení ombudsman Otakar Motejl. Jeho pomoc oceňuje i starostka obce Věra Mašková: „Doopravdy jsme si připadali bezmocní, všichni si nás přehazovali jako horký brambor, ministerstvo financí, ČSÚ i cizinecká policie.“

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Příběh se šťastným koncem měl ale ještě jednu kuriózní zápletku. Půlmilionovou dotaci poslalo ministerstvo obci už loni, 23. prosince. Protože by ji ale vesnice nestihla do konce roku utratit, musela peníze vrátit. „Měli jsme na to jenom čtyři pracovní dny, protože byly vánoční svátky. Nebyla možnost pro tak malou obec tak velké peníze vyčerpat,“ podotýká starostka.

Teď ministerstvo splnilo slib a poslalo dotaci znovu. Na radnici se tak těší, že budou moci konečně opravit silnici nebo doplatit úvěr, který si před časem museli vzít právě kvůli napjatému rozpočtu.