Boj o okolí potštátského zámku

Potštát - Trpělivost dochází radním v Potštátě na Přerovsku. Už téměř 10 let usilují o pozemky v bezprostřední blízkosti zámku, kde úřad sídlí. Město o ně přišlo v 70. letech minulého století. Stát tehdy pozemky převedl Vojenským lesům a statkům. Ty je ale dnes už nevyužívají. Město chce původní zámecký areál získat zpět a vybudovat tam odpočinkovou zónu. Je odhodláno se i soudit. Téměř pět tisíc metrů čtverečních potštátského podzámčí jsou movitým majetkem České republiky a právo hospodařit na nich mají v současnosti výlučně Vojenské lesy a statky. Jejich vydání závisí na právním výkladu zákona.

Potštátský zámek je chloubou města. Místní radní do jeho opravy už investovali desítky milionů korun. Zatímco se ale zámek místní samosprávě daří postupně opravovat, podzámčí a jeho okolí jsou zarostlé a chátrají. Vojenské lesy a statky pozemky i objekty už dlouhodobě nevyužívají. Přitom se nacházejí přímo v centru městské památkové rezervace. Potštátští by zde rádi vybudovali nové opěrné zdi, terasu, lavičky, osvětlení a vysadili novou zeleň. Podmínkou je ale bezúplatný převod od vojenských lesů.

„Věřím tomu, že ty pozemky dostaneme, myslíme si, že máme dostatek podkladů k tomu, aby nám vojenské lesy tyto majetky vrátily,“ říká starosta Potštátu Karel Galas. Potštátský zámek je podle památkářů v současnosti na Přerovsku jediným, který se daří v tak významné míře obnovovat. Proto by přivítali i revitalizaci jeho okolí. „Sjednocení do vlastnictví jednoho právního subjektu umožní lépe využít finanční prostředky a dotace, které je možné získat,“ myslí si Josef Březina z Národního památkového ústavu Olomouc.

„Vojenské lesy se nebrání vydání, pokud soud rozhodne, že Potštátu majetek historicky náleží,“ řekla tisková mluvčí Vojenských lesů a statků ČR Pavla Kasslová. Potštátští radní jsou podle starosty Galase odhodláni jít k soudu, pokud to bude potřeba – a zřejmě se tomu nevyhnou.

  • Potštátský zámek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1488/148736.jpg
  • Okolí zámku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1488/148738.jpg
Vydáno pod