Vajíčkovým útokům čelí občané Valašského Meziříčí

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) – Vajíčkovými protesty mladých lidí před loňskými volbami do Evropského parlamentu se mohla inspirovat zatím neznámá skupina pachatelů z Valašského Meziříčí. Stejně jako nespokojení uživatelé webové sítě Facebook, kteří svérázným způsobem vyjádřili svůj protest na mítincích ČSSD, totiž několik osob podobně napadlo obyvatele města na Vsetínsku. Podle mluvčího tamní radnice Josefa Beneše se tentokrát jedná o pochybnou zábavu bez politických ambicí. Dosavadní útoky lze kvalifikovat jako přestupky, při častějším výskytu vajíčkových projektilů by však policie mohla celé konání označit za trestný čin.

Městská policie ve Valašském Meziříčí eviduje již čtyři podobné události. Šéf tamních strážníků Jan Camfrla nevylučuje, že někteří další lidé útok ani neohlásili. „Určitě je nutné tomuto počínání zamezit. Žádáme proto veřejnost, aby se v takové situaci snažila zapamatovat registrační značku vozu i přibližný popis jeho posádky a včas nám událost oznámila,“ uvedl.

„Šla jsem večer Poláškovou ulicí v centru města, když proti mně vyjel vůz se dvěma bavícími se mladíky. Krátce nato jsem přes bundu a silný svetr ucítila silnou ránu do břicha. Bylo to vejce, jehož část mi potřísnila oděv a zbytek se zastavil na fasádě domu. Museli ho z něčeho vystřelit. Letělo šílenou rychlostí a způsobilo mi podlitiny, které zmizely až po dvou týdnech,“ popsala tři týdny starou příhodu pracovnice místní radnice Ilona Grossmannová.

Napadená žena okamžitě telefonicky uvědomila městskou policii, ale vůz mezitím ujel. „Měl novojičínskou registrační značku,“ poznamenala Grossmannová. Dodala, že podobný „zážitek“ mají i další obyvatelé města. „Před několika dny se totéž přihodilo cvičence z mého kurzu aerobiku. Společně s ní vajíčko zasáhlo i maminku s dcerou,“ přiblížila napadená žena.

Házení vajíček se jako forma protestu proti politikům objevilo před loňskými červnovými volbami do Evropského parlamentu. Pomocí komunitní webové sítě Facebook se z pár vajíček, která hodil mladý muž na lídry ČSSD na předvolebním mítinku v Kolíně kvůli nesouhlasu s kampaní strany, stala nejviditelnější událost předvolebního soupeření. K virtuální skupině se v pár dnech přidalo pět desítek tisíc sympatizantů a na pražském mítinku strany v květnu již létaly vajíček stovky a úřadovala policie.