Olešnice láká na muzeum veteránů i expozici o strašidlech

Brno – Olešnice připravuje nové muzeum historických vozidel a návštěvníky chce přilákat neobvyklou expozicí. Vedle nablýskaných strojů ze sbírky Petra Hamerského budou totiž na zdech viset romantické obrazy krajiny, které namaloval jeho otec Karel. Muzeum bude pro veřejnost otevřeno od prvního května.

Návštěvníci muzea sice uvidí perfektně opravené stroje, jen málokdo si ale uvědomí, kolik práce se za každým exponátem skrývá. Mezi největší lahůdky bude patřit Tatra 603, ve které se proháněl prezident Gustáv Husák. Ve sbírce nechybí ani kousky, které odkazují ke známým českým filmům, třeba skútr z filmu Homolka a Tobolka nebo Velorex, který připomíná snímek Vrchní, prchni. 

V Olešnici ale není jen muzeum veteránů, turisté už několik let míří i do muzea strašidel. Muzeum modrotisku se zase jako jediné v republice může pochlubit tradiční rukodělnou výrobou. „Můj syn by byl už desátou generací malířů, kteří se tady vystřídali,“ chlubí se majitel dílny Jiří Danzinger. V zimě ale návštěvníci města nejčastěji míří na lyžařský vlek, který měří 500 metrů.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)
Muzeum strašidel
Zdroj: ČT24
Vydáno pod