Studenti filozofie v Olomouci pomáhají s vedením školy

Olomouc - Studenti Filozofické fakulty univerzity Palackého v Olomouci se přímo podílejí na vedení instituce. Jsou tam zaměstnáni jako asistenti proděkanů a děkana. Pomáhají například s administrativou, přípravou projektů a hlavně tlumočí přání ostatních posluchačů. Management fakulty tak chce mít lepší zpětnou vazbu. O Filozofickou fakultu letos projevil zájem rekordní počet studentů - devět a půl tisíce. Chtějí studovat hlavně psychologii a žurnalistiku. Vedení fakulty ale nemůže uspokojit všechny uchazeče, příjme třetinu z nich.

Filozofická fakulta má jedno z nejmladších vedení na českých univerzitách. Navíc do svého týmu zapojila několik studentů. Jedním z nich je i Matěj Dostálek. Ten pomáhá s obsluhou facebooku, zakládáním webových stránek nebo s propagací. „Jelikož jsem člověk, který je organizačně celkem živý, mám samozřejmě kontakty na různá občanská sdružení studentů, na různé studentské organizace a snažím se nějakým způsobem prezentovat, co se na té fakultě odehrává,“ říká o své funkci asistenta proděkana pro vnější vztahy a přijímací řízení.

„My disponujeme stipendijním fondem, který je možný tímto způsobem využívat a taky ho využívat budeme,“ řekl proděkan pro vnější vztahy a přijímací řízení Petr Bilík. „Ty prostředky, to je takový bonus, to není pro studenty motivace. Největší motivací je získání praxe,“ dodal Matěj Dostálek.

O výběrové řízení měli studenti obrovský zájem. Proděkan Ondřej Kučera chce, aby mu asistent pomáhal například s projektem na třídění odpadu. Podle něj je v zahraničí taková praxe běžná. „Je mnohem snazší prosadit otázku třídění odpadů přes studenty, kteří si to vezmou za své, protože pro ně je to dnes už docela přirozené, než přes vedení kateder, pro které je to jen nějaká záležitost, která je otravuje v těch jiných činnostech,“ myslí si proděkan pro organizaci a rozvoj Ondřej Kučera.

  • Matěj Dostálek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1508/150800.jpg
  • Studenti a profesoři autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1509/150801.jpg
Vydáno pod