Silničáři musí platit úklid odpadků, peněz na opravy ubývá

Olomouc – V jedno velké smetiště se změnily příkopy podél silnic na Olomoucku. Řada lidí se totiž s příchodem jara zbavuje nepotřebných věcí. Ty teď v igelitových pytlích nebo i jen tak naházené na hromadě končí v okolí cest. Na jejich sesbírání se přitom budou muset podílet desítky lidí a následná likvidace odpadků přijde silničáře na tisíce korun. Potom zbývá méně peněz na opravu děr na silnicích.

Například cesta po silnici II. třídy z Olomouce do Konice vyvolává pochyby, zda jede člověk po běžné vozovce, nebo projíždí skládkou. Po chvíli jízdy leží u silnice stará lednička, o několik kilometrů dál je příkop plný lahví a papírů. Na keři nad nimi se zachytil kus látky.

Plné odpadků jsou příkopy a odlehlejší místa také v Olomouci. Do jejich sběru se pracovníci technických služeb pustili už zhruba před měsícem. „Především se jedná o sbírání PET lahví a sbírání igelitů, které jsou vyhazovány. Nejhorší je to na výpadových silnicích v úsecích, kde auta zpomalují nebo dokonce zastavují,“ uvedl Antonín Zimola z olomoucké technické správy.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Likvidace těchto odpadků stojí tisíce korun. Krajští silničáři nebo obecní technické služby je přitom musí zaplatit ze svého rozpočtu. „Jsou to nemalé prostředky, které nám pak ubývají z toho, co bychom použili na opravy vozovek,“ upozornil Pavel Španner ze Správy silnic Olomouckého kraje. Podle mluvčí olomoucké městské policie Lenky Proškové se jen zřídka podaří dopadnout člověka, který černou skládku u silnice vytvořil.

Zakládání černých skládek se obce i města snaží předejít už řadu let. Vesnice většinou pořádají dvakrát do roka sběr nebezpečného a velkoobjemového odpadu. Olomouc pak pravidelně přistavuje do jednotlivých ulic kontejnery. „Kromě toho slouží po celý rok od úterka do soboty od devíti do sedmnácti hodin sběrové dvory,“ doplnil ředitel technických služeb Miroslav Petřík.

Nebezpečného a velkoobjemového odpadu se obyvatelé města budou moct zbavit už tuto sobotu. Jako první přijde na řadu místní část Neředín.