Zámek ve Velkých Losinách „uvidí“ i nevidomí

Tovačov - Hmatový model zámku ve Velkých Losinách právě dokončuje dvojice studentů Střední školy řezbářské v Tovačově. Objednal si jej Národní památkový ústav Olomouc na podnět tamního Tyflocentra, které sdružuje zrakově postižené. Jejich společným cílem je přiblížit nevidomým podobu této i dalších tří kulturních památek. Po maketě 500 let starého zámku ve Velkých Losinách se bude tovačovská řezbářská škola podílet také na výrobě hradů ve Šternberku a Bouzově a zámku Jánský Vrch.

Na haptickém modelu trojkřídlého zámku s osmibokou věží a arkádovým nádvořím studenti pracují třetí měsíc. Zbývá už jen usadit střechy a dodělat fasády. „Nejvíc nám dalo práce právě kompletace celé té střechy a fasáda, takže sloupky, okénka a ty nejmenší detaily,“ říká student řezbářské školy a spoluautor modelu Tomáš Čech.

„My jsme v loňském roce přemýšleli nad tím, jak zpřístupnit objekty handicapovaným občanům, jak jim udělat návštěvu příjemnější a vstřícnější, proto jsme se obrátili na olomoucké Tyflocentrum,“ vysvětlil, jak vznikl nápad vytvořit model zámku, ředitel Národního památkového úřadu Olomouc Pavel Konečný.

I když je maketa poměrně přesná, od originálu se přesto liší – její autoři na požádání ředitele Tyflocentra schválně vynechali některé detaily, aby nebyli nevidomí příliš zahlceni množstvím získaných vjemů. Také kvůli bezpečnosti na modelu není jediná ostrá hrana. „Je to velice přínosná práce pro naše žáky, kteří se tak učí nejen vyrábět nábytek a různé řezby, ale učí se také pomáhat handicapovaným spoluobčanům,“ řekla ředitelka Střední školy řezbářské v Tovačově Alexandra Stránělová.

První haptický model studenti dokončí ještě v březnu. V dubnu už bude umístěn ve speciální místnosti zámku ve Velkých Losinách. Jeho cena je necelých deset tisíc korun. Pak se studenti řezbářské školy pustí do výroby modelů dalších památek - hradů ve Šternberku a Bouzově a zámku Jánský Vrch.

  • Autoři modelu při práci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/152964.jpg
  • Detail modelu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/152966.jpg
  • Práce na modelu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1530/152965.jpg