Bobři ohrožují jezera na Přerovsku

Ostrava – Jezera na Přerovsku ohrožují vzácní bobři. Kácejí stromy na rozhraní Hustopečí a Milotic nad Bečvou. Státem chráněná zvířata tak narušují i vodní hráze. Rybáři se obávají, že se kaskádovitá jezera mohou na některých místech protrhnout. V ohrožení by se tak ocitla řada obcí v okolí jezer. Ochranáři rovněž upozorňují na potenciální velké ekonomické škody.

V okolí jednoho z jezer u Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku po zimě rybáři našli desítky zničených stromů. „Je to hrůza nejen pro rybáře, ale i pro občany. Bobři zde napáchali velké škody,“ říká předseda rybářské organizace v Hustopečích nad Bečvou Stanislav Pernický.

Bobři si navíc dělají nory v hrázích štěrkopískových jezer. Už dříve museli kvůli tomu rybáři hráze opravovat. „Vrtají z vody do sucha, aby mohli přes zimu v teple přežít. Jarní voda, která se zvedne, najde ty skuliny a hrozí protržení hrází,“ popisuje situaci jezer Stanislav Pernický. „Rybáři budou tu situaci monitorovat a potom budeme jednat. Nabízí se možnost, že ty poškozené stromy pokácíme,“ uvádí Miroslav Hýža z úřadu městyse Hustopeče nad Bečvou.

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

Škody způsobené bobry po letošní zimě rybáři odhadují na několik desítek tisíc korun. Náhradu za poškozené vodní hráze ale rybáři podle ochránců přírody nemohou od státu zatím dostat. „Rybáři mi hlásili, že se bobr začíná objevovat už i mezi Valašským Meziříčím a Rožnovem,“ poznamenal k tomu Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.

Bobr evropský nemá v České republice kromě člověka přirozeného nepřítele. Za jeho usmrcení hrozí pachateli pokuta až ve výši padesát tisíc korun. Rybáři budou všechny hráze kvůli bobří „invazi“ znovu kontrolovat.

Vydáno pod