Kordárna dostala šanci – věřitelé schválili reorganizaci

Brno – U Krajského soudu v Brně se dnes opět hrálo o osud zadlužené Kordárny ve Velké nad Veličkou. Největší zaměstnavatel v regionu stál před významným krokem. Věřitelé měli vyslovit souhlas s plány na záchranu společnosti a s prodejem lukrativní části Kordárny investorovi. Výrobce textilií pro automobilový průmysl má dluhy přesahující pět miliard korun. Už rok bojuje o přežití.

Na krajském soudě se sešly tři desítky věřitelů. Jednací síň praskala ve švech. A o překvapení nebyla nouze. Třeba proto, že se na poslední chvíli přihlásil ještě jeden kupec a nabídl vyšší cenu. Nesplnil ale další podmínky. Nakonec tedy Kordárnu získala společnost skupiny JET Investment. A poprvé vyšla najevo i cena - necelých 800 milionů.

Nový majitel Kordárny si chystá plány na pět let dopředu. Pak nevylučuje, že ji prodá. V nejbližšíé době ho ale čeká hlavně boj o odcházející zákazníky. Například o předního světového výrobce pneumatik - Continental.

Reportáž Patrika Diviše (zdroj: ČT24)

Kordárna je průkopníkem. Vaz jí zlomila ekonomická krize a nešťastná obří investice na Slovensku. Do hry jí vrátilo drastické snížení nákladů, propouštění a také nový insolvenční zákon. „Je to první velký subjekt, který prošel reorganizací, výhodou je zachování výroby a vyšší uspokojení věřitelů,“ vysvětluje místopředseda Krajského soudu v Brně Jan Kozák.

Vydáno pod