Plumlovská přehrada se vypouští kvůli rekonstrukci

Plumlov - Plumlovská přehrada se po zimě opět upouští. Znovu se tak dal do pohybu projekt na celkovou obnovu přehrady, který má vodnímu dílu pomoci s přemnoženými sinicemi. Včera začaly práce, které mají určit postup při chystané rekonstrukci místní hráze. Lze ji totiž opravit, jen když je nádrž prázdná. Hladinu v přehradě budou teď pracovníci povodí upouštět o deset centimetrů denně.

Klidné vody v Plumlovské přehradě se opět rozčeřily minulý týden. Potom co odtály kusy ledu, se mohli vodohospodáři dát znovu do práce. První přijde na řadu hráz, která má za sebou už osmdesát let. Proto přivezli odborníci pontony s vrtnou soupravou. V příštím týdnu hodlají experti vyhloubit šest vrtů a to do hloubky šesti metrů ode dna nádrže. Odebrané vzorky poputují do laboratoře.

„Tady se zjišťuje kvalitativně zemina, jak by se dala využít při té rekonstrukci hráze,“ řekl geolog Albert Kmeť. Těžké práce na přehradě by měly začít nejspíše v červnu, až bude úplně prázdná. To, zda se už příští rok vykoupou návštěvníci opět v čisté vodě, zatím Povodí Moravy neví. „Celková doba vypouštění bude závislá na hydrologické situaci v povodí a manipulace budou operativně upravovány také s ohledem na probíhající záchranný transfer živočichů z nádrže,“ uvedla tisková mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová.

Plumlov začali správci vodního díla vypouštět už loni v říjnu. Poté museli zpomalit, protože hrozilo poškození hráze. Přehradu proto nestihli do konce roku, jak bylo původně v plánu, vyprázdnit. Původní harmonogram by ale podle Povodí Moravy zdržení nemělo ohrozit.

  • Průzkum přehrady autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1547/154643.jpg
  • Plumlovská přehrada autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1547/154644.jpg