Libhošť má šanci na osamostatnění

Nový Jičín - Referendum o osamostatnění Libhoště od Nového Jičína má šanci na úspěch. Během prvních sedmi hodin hlasování totiž přišlo odevzdat svůj hlas zhruba sedm set lidí, což je potřebná nadpoloviční většina oprávněných voličů v této místní části. Předseda přípravného výboru referenda Martin Skalík si myslí, že hlasovat většinou přišli obyvatelé, kteří se chtějí osamostatnit. Lidé, kteří jsou proti, totiž nemusejí k volbám chodit a automaticky jako by hlasovali proti odtržení.

Referendum začalo dnes dopoledne v devět hodin a bude trvat do devíti do večera. Aby bylo právoplatné a navíc bylo schváleno osamostatnění, musí pro hlasovat zhruba 650 lidí. „Zatím víme pouze to, kolik voličů se dostavilo. S největší pravděpodobností chodí k referendu zejména lidé, kteří chtějí mít samostatnost. Protože ti, kteří ji nechtějí, tak těm stačí zůstat doma. Automaticky tím dávají ne,“ podotkl Skalík. Ten věří, že ještě do zavření volební místnosti někteří lidé přijdou. „Pořád ještě chodí. Navíc tady máme lidi, co jsou v neděli v práci. Možná se ještě někteří rozhodnou přijít,“ dodal iniciátor referenda.

Podle přípravného výboru referenda by měla samostatná Libhošť, která má zhruba 1 650 obyvatel, nejen více peněz, ale navíc by si o jejich využití rozhodovali sami představitelé obce, nikoliv novojičínští zastupitelé. Iniciátoři si slibují, že se pozvedne i samotný kulturní a společenský život v obci.

Vedení Nového Jičína je přesvědčeno, že osamostatnění přináší výhody i nevýhody. Město podle starosty Ivana Týleho (ODS) do Libhoště za deset let vložilo téměř sedmdesát milionů korun, největší investicí s pomocí dotace EU se stala první etapa odkanalizování obce a výstavba čističky odpadních vod. V nejbližších letech počítá s dalšími investicemi. „I pro město budou tyto investice v řádu desítek milionů korun velmi náročné, pro případně čerstvě samostatnou obec v této ekonomicky velmi nelehké době budou ještě složitější. Ale to musejí posoudit sami občané Libhoště,“ podotkl starosta.

V případě, že se dostatečný počet obyvatel v referendu vysloví pro osamostatnění, budou se ještě v letošním roce konat komunální volby. Vedení obce v čele se starostou by si pak zastupitelé zvolili na svém prvním zasedání zřejmě v roce 2011, tedy po faktickém odtržení obce od Nového Jičína.