Šternberk znovu rozjel projekt veřejně prospěšných prací

Šternberk – Téměř dvě desítky dlouhodobě nezaměstnaných budou ve Šternberku za minimální mzdu pomáhat s udržování pořádku. Vykonat by přitom měli práci nejméně za tři miliony korun. Radnici na projekt přispívá olomoucký úřad práce. Šestnáctičlenná skupina se do úklidu veřejných prostranství, sečení trávy nebo sbírání odpadků podél silnic práce pustila začátkem dubna.

Předák skupiny Pavel Dobrý říká, že pod Šternberk patří mnoho okolních vesnic, práce je tudíž dost. Obec má s projektem veřejně prospěšných prací letité zkušenosti. Letos poprvé ale o ně byl mezi dlouhodobě nezaměstnanými takový zájem, že si město mezi padesáti uchazeči vybíralo formou osobního pohovoru.

Tisková mluvčí Městského úřadu Šternberk Irena Černocká upřesnila, že při výběru byla důležitá hlavně motivace uchazečů a jejich zdravotní stav. Celý projekt dotuje olomoucký úřad práce. Ten na jedno takto vytvořené místo poskytl částku zhruba 8 tisíc korun.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„U uchazečů, kteří jsou dlouhodobě vedení v naší evidenci, se snažíme znovu obnovit jejich pracovní návyky,“ nechal se slyšet ředitel olomouckého úřadu práce Roman Chlopčík. Pořádek ve městě bude mít skupina pracovníků na starosti přesně jeden rok.