V Olomouci začal 45. ročník AFO

Olomouc - Na olomoucké vysokoškolské půdě odstartoval už 45. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých a dokumentárních filmů Akademia film Olomouc neboli AFO45. I tento ročník si dává za cíl přiblížit zábavnou a srozumitelnou formou vědecké poznatky. Pomoci by měly hvězdy vědeckého nebe, ale i samotné filmy, přednášky i doprovodný program. AFO45 bude trvat do neděle 18. dubna a centrem dění nebude jen umělecké centrum Univerzity Palackého, ale i Divadlo hudby, Muzeum umění a olomoucké kluby.

Opravdovou hvězdou úvodního večera, ale i celé filmové přehlídky je lord Robert Winston - emeritní profesor Imperial Collage London, gynekolog, moderátor stanice BBC a tvůrce slavných projektů jako je Lidské tělo a Lidská mysl. Slavný vědec si převzal na festivalu cenu za celoživotní přínos popularizaci vědy, stejně jako před ním Albert Barillé za dílo Byl jednou jeden život.

„Ta hlavní pointa vědy je údiv a skvělé je to, že můžeme mladým lidem vysvětlit, jak zajímavá věda je a proto pak tu práci považují za zábavnou,“ řekl populární vědec Robert Winston. Letošní ročník festivalu má několik stěžejních témat jako třeba autismus, anarchismus nebo squatting. Nabídne besedy s předními odborníky i představiteli těchto hnutí.

„Lidi, co mají rádi exaktní vědy, bych nalákala na fraktály, což je jakési spojení vědy s uměním,“ zve k návštěvě festivalu dramaturgyně Veronika Klusáková. Ředitel festivalu Petr Bilík k tomu dodal, že publikum už je natolik vyzrálé, že se nemusí bát nabídnout v programu i náročnější věci, naopak je o ně prý velký zájem. Festival populárně-vědeckých a dokumentárních filmů v Olomouci potrvá až do neděle 18.dubna.

  • Hvězda festivalu Robert Winston (vlevo) autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1576/157588.jpg
  • Zahajovací program festivalu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1576/157589.jpg