Bruntál láká milovníky skla a hlavně Františka Víznera

Bruntál - Výstavu skla jednoho z nejvýznamnějších českých umělců Františka Víznera připravilo zámecké muzeum v Bruntále. Ukázky prací mapují jeho tvorbu od roku 1959 až do současnosti a představují hutnické, lisované i brusem tvarované sklo. Vízner získal letos prestižní ocenění – byl uveden do síně slávy Czech Grand Design 2009. Do 30. května mohou milovníci skleněného umění navštívit také muzeum Beskyd ve Frýdku Místku, které představuje dílo rytíře Řádu umění a literatury francouzské republiky Jána Zoričáka.

František Vízner se sklářské práci věnuje už 60 let. Po vystudování Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze působil asi 20 let jako průmyslový designér. Od roku 1977 pracuje už jen ve svém ateliéru, kde časově a fyzicky náročným způsobem zhotovuje objekty v podobě skleněných mís nebo váz. „Pořád ještě to dělám na karborudových kotoučích, i když už teď přibývá diamantových nástrojů, ale jenom koupím kostku, která má 30 krát 30 centimetrů a z toho sochařsky odebírám to, co tam nepatří, až z toho dostanu tu definitivní podobu,“ popisuje styl své práce sám umělec.

Vízner nakupuje sklo především v zahraniční. Typická pro jeho dílo je například mísa se špičkou. Některé kousky váží i 45 kilogramů. „Prakticky skoro nic tady není z českého materiálu, protože český materiál měl v sobě vždycky plno nečistot,“ říká František Vízner.

„Víznera si vážím jako umělce, který, byť žije na malém městě ve Žďáru nad Sázavou, dosáhl světové úrovně. Jestliže já přijedu do New Yorku a navštívím Metropolitní muzeum nebo Louvre v Paříži, tak se setkám s dílem Františka Víznera,“ vyzdvihuje osobnost českého umělce kurátor výstavy Jindřich Štreit. Mezi Víznerovy nejznámější realizace patří například skleněné obložení dvou stanic pražského metra nebo lustry v poslanecké sněmovně.

  • Díla Františka Víznera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1576/157596.jpg
  • Typická mísa se špičkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1576/157597.jpg