Jarní Flora Olomouc otevírá své květinové brány

Olomouc – Brány Výstaviště Olomouc se ode dneška otevřou zahradnické akci s nejdelší tradicí v České republice – jarní etapě mezinárodní výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2010. Akce je spojená s jarními zahradnickými trhy a veletrhem drobné zahradní mechanizace Hortifarm a potrvá do neděle 25. dubna. Letošní ročník Flory přilákal téměř 500 vystavovatelů, mezi nimiž nechybí zástupci Rakouska, Polska, Holandska a Thajska.

Hlavním mottem výstavy je Zahrada času aneb Labyrint světa a ráj srdce. Ústřední expozici Flory projektoval známý zahradní architekt Ivan Otruba, který se nechal inspirovat právě Zahradou času. Uprostřed ní bude odměřovat čas života všem přítomným pětimetrové květinové kyvadlo.

S nejrozsáhlejší přehlídkou se představí vídenští zahradníci. Mezi zahraničními vystavovateli nechybí ani polští zahradníci či Holanďané. V jejich expozici si pozornost zaslouží především pěstitelská novinka roku 2009 - vícekvětá odrůda hyacintu Festival. S očekáváním je spojena také rozsáhlá expozice orchidejí přivezených z Thajska.

Expozice se konají nejen ve Smetanových sadech, ale návštěvníci mohou také do Rozaria a do Botanické zahrady. Zaměstnanci Flory vysadili kolem všech pavilonů na třicet tisíc cibulek tulipánů a deset tisíc macešek. Interiéry pak rozzářily hrnkové i řezané květiny.

Flora se krize bát nemusí

Výstavám pro drobné pěstitele se v Česku daří i v dobách, kdy lidé šetří každou korunu. Při této příležitosti se totiž raději věnují svým domům a zahrádkám a méně utrácí například za drahé dovolené. Na Floru Olomouc ale míří především kvůli tradici. Organizátoři si také letos slibují vysokou návštěvnost. Jen v loňském roce se přišlo do hanácké metropole podívat 80 tisíc lidí. Nově přitom na Floru začali jezdit také zájezdy Slováků.

Už příští rok na přelomu jara a léta pak začne rekonstrukce Výstaviště Flora. Kompletní obnovou projde především čtyřicet let starý pavilon A. Nového zázemí se v něm dočkají zaměstnanci, vystavovatelé i samotní návštěvníci. Opravy přijdou na 293 milionů. Téměř polovinu nákladů by město mohlo získat z Evropské unie.