Brno hledá řešení pro sociálně slabší

Brno – Brno chce vybudovat síť sociálních bytů. Kvůli deregulaci nájemného má totiž ve městě problémy s financováním svého bydlení čím dál víc chudých rodin. Na to, že obce nemají takzvané sociální byty s nízkým nájmem, už opakovaně upozorňoval i ombudsman. Nájem by se měl každým rokem zvyšovat pouze o inflaci, jeho výši by samozřejmě měla také odpovídat kvalita bydlení. Byty budou malometrážní a měly by být určeny lidem, kteří jsou schopni a ochotni nájem v nízkém pásmu platit.

Mají čistý příjem pod 8 tisíc na jednoho, po zaplacení bydlení jim na nic jiného nezbývá a dostávají se do dluhů. Týká se to jak rodin, tak například i důchodců. Právě pro ně by podle vedení města Brna měly být určeny tzv. sociální byty. „Bude tam limitované nájemné, které nebude růst skokově jako u běžných nájemných bytů,“ vysvětlil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD). Podle plánů by sociální byty měly vzniknout rekonstrukcí nevyužívaných bytů v různých částech města.

Opravy zaplatí magistrát, který následně bude žadatele do bytů umísťovat. Jenže tento nápad se zase moc nelíbí městských částem. „Máme dost výrazné připomínky, materiál v této podobě pro nás není přijatelný. Je velmi zvláštní, že uchazeči o sociální bydlení mají být v evidenci města, nikoli MČ. To znamená, že MČ nemůže vyhodnotit, o jakého uchazeče jde, a to je pro nás velmi nepřehledné, protože sociální se může rovnat také problémový,“ prohlásil starosta MČ Brno-střed Libor Šťástka (ODS) a starostka MČ Brno – Nový Lískovec Jana Drápalová (SZ) dodala: „Navrhovali jsme, aby MČ měly větší vliv na to, jaký počet sociálních bytů v jejich katastru bude zvolen. Chtěli jsme také, aby se charakter sociálního bytu lépe definoval.“

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Definitivní rozhodnutí padne v červnu, návrhu ale mnoho šancí nedává ani náměstek primátora. Lépe by tak mohl dopadnout alespoň druhý projekt: startovací byty pro mladé manžele. Město chce nakoupit asi 200 menších bytů, které by pět let mohly za nižší nájemné využívat mladé páry. Během té doby by si měly našetřit na vlastní bydlení.

Brno chce vybudovat síť sociálních bytů, kvůli deregulaci nájemného má ve městě problémy s financováním svého bydlení čím dál víc chudých rodin.
Zdroj: ČT24