Nevybuchlá puma vyhnala z domovů desítky lidí

Ostrava - U Velké Polomi na Opavsku se našla nevybuchlá letecká puma o váze 100 kilogramů. Aktivní munici z druhé světové války objevil v noci hledač historických mincí pomocí detektoru kovů. Z bezpečnostních důvodů muselo být dopoledne evakuováno asi 60 obyvatel nedalekých domů, policie uzavřela také část silnice I/11 mezi Ostravou a Opavou. Pyrotechnikům se podařilo pumu během 3,5 hodiny zajistit a převézt k likvidaci. Evakuovaní lidé se pak mohli vrátit do svých domovů.

Pyrotechnici museli pumu očistit a obnažit, aby zjistili typ leteckého zapalovače. Poté, co se jim podařilo tento iniciační mechanismus zničit, policie odvezla pumu do vojenského prostoru Libavá, kde bude zlikvidována. „Byl to výjimečný nález. Tak velká a aktivní puma s tak dalekým doletem střepin se našla letos v kraji poprvé,“ uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Obyvatele evakuovaných domů nález nepřekvapil, někteří i odmítli evakuaci. „Tady v okolí se co chvíli najde nějaký ten granát. Jsme na to zvyklí. Na tomto poli je to už asi třetí případ za uplynulý rok. I když evakuace tu byla poprvé,“ podotkl šestašedesátiletý muž, který ve svém domě zůstal. Odjely jen jeho manželka a tchyně.

Před loňským zahájením stavby silnice I/11, jejíž původní trasa Velkou Polom protíná, našli pyrotechnici při průzkumu území kolem obce mimo jiné čtyři letecké pumy. Dvě z nich byly sovětské a vážily kolem 150 kilogramů, další dvě osmdesátikilogramové byly německého původu. Na úzkém pruhu, určeném pro přeložku silnice, našli také motory z vybuchlých sovětských raketometů, dělostřelecké i ruční granáty, miny a stovky nábojů do samopalů.

Nevybuchlá munice se nachází na celém území, kde se v roce 1945 uskutečnila Ostravsko-opavská operace. Cílem sovětské armády pod vedením generála Andreje Jeremenka bylo porazit Němce a osvobodit Ostravu. Průmyslového srdce regionu se Hitler nechtěl vzdát. Osvobozeno bylo až po 15 dnech bojů, do nichž byli nasazeni pěší vojáci, tanky i letectvo.

Vydáno pod