Obyvatelé Vratimova bojují proti likvidátorům pneumatik

Vratimov - Zástupci investora, který chce v centru Vratimova vybudovat provoz na likvidaci pneumatik, se včera sešli s místními obyvateli a zastupiteli města. Ti proti záměru firmy protestují. Mají strach z dalšího znečištění ovzduší. Na kraj dokonce poslali petici, kterou podepsalo více než tisíc sedm set lidí. O tom, jestli firma dostane integrované povolení a bude moci ve Vratimově pneumatiky likvidovat, by měl rozhodnout kraj do dvou měsíců.

Bouřlivá atmosféra panovala ve vratimovském společenském domě. Na setkání se zástupci společnosti dorazilo téměř 200 obyvatel. Většina z nich zařízení ve městě odmítá kvůli strachu z dalšího zhoršení životního prostředí. „Já s tím zásadně nesouhlasím, já jsem astmatička a takových lidí je tady ve městě převážná většina,“ rozčiluje se obyvatelka Vratimova. „Ať to zkoušejí jinde,“ přidává se k ní soused.

„Navrhl jsem, ať jsou přítomni toho zkoušení, ať si můžou ověřit, že to, co tady říkáme, že je pravda, a jsou vlastně u toho, když se budou měřit různé veličiny, které s tím souvisejí,“ hájí svou pravdu předseda představenstva Hoks Industry Lubomír Dvořáček. Pneumatiky chce firma likvidovat údajně novou unikátní technologií - takzvanou pyrolýzou. Podle společnosti má metoda minimální vliv na životní prostředí. Zařízení chce nejdříve ve Vratimově vyzkoušet se souhlasem a pod dohledem České inspekce životního prostředí.


„Samozřejmě každá technologie má vliv na životní prostředí, ale ten dopad z hlediska čistoty ovzduší by měl být minimální a nepostřehnutelný,“ tvrdí zpracovatel oznámení o vlivu na životní prostředí Libor Obal. „Město má za to, že tato technologie je neověřená,“ argumentuje zastupitelka Vratimova Dagmar Hrudová. Chce tak vzniku provozu zabránit v řízení o integrované povolení, které vede s firmou kraj.


Své námitky už zaslalo odboru životního prostředí krajského úřadu. Na něj se také občané obrátili se svou peticí. „Zahájili jsme správní řízení, a protože je to složitá záležitost, požádali jsme ministerstvo životního prostředí o pomoc. Samozřejmě i peticí, která dorazila na krajský úřad, se budeme zabývat,“ potvrdila mluvčí Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

  • Obyvatelé Vratimova na setkání se zástupci firmy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1706/170570.jpg
  • Vratimov autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1706/170571.jpg
  • Obyvatelé podepisují petici autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1706/170572.jpg