Nové centrum Ostravy roste s dvouletým zpožděním

Ostrava - Společnost Multi Development začíná stavět už druhou budovu na území budoucího nového centra Ostravy. Stavbu třetího objektu chce zahájit ještě letos. Jeden z největších městských developerských projektů za 15 miliard korun má ale asi dvouleté zpoždění. Podle původního plánu se měla první část stavby právě teď otevírat. Na vině je krize. První budova má být pod střechou už na jaře příštího roku, celá výstavba Karoliny ale potrvá osm let.

Obrovské staveniště na území bývalé koksovny Karolina připomíná mraveniště. Zaměstnává stovky stavbařů. A mužů v bezpečnostních vestách bude postupně přibývat. Příští rok v létě jich má být až tři tisíce - tedy desetkrát více než teď. „My jsme opravdu v březnu tohoto roku rozjeli stavbu celé první etapy nanovo, což bylo možné jen díky tomu, že se nám podařilo zajistit všemožné druhy financování,“ uvedl ředitel společnosti Multi Development ČR Luboš Kočí.


Stavba Nové Karoliny stála déle než rok. Investor neměl peníze. Nakonec ale banky přesvědčil a potřebný úvěr získal. A dostal i souhlas ostravských zastupitelů, že se výstavba může o dva roky protáhnout. „Tato stavba běží podle dohodnutého harmonogramu, takže z tohoto pohledu nejsou vůči společnosti žádné připomínky,“ potvrdil náměstek primátora Ostravy Lukáš Ženatý.


Jako první začal investor stavět obchodně-zábavní centrum. To je největší a nejnáročnější objekt. Pokračuje stavbou domu s téměř dvěma sty byty. A nejpozději na podzim by měl zahájit i stavbu administrativní budovy. Aby na ni ale firma získala úvěr, musí část objektu předem pronajmout. Teď jedná se čtyřmi zájemci. „Já jsem přesvědčený, že do konce roku se to podaří a že se vlastně výstavba toho administračního objektu přidá včas k té celkové výstavbě tak, aby se to stihlo,“ říká optimisticky ředitel Luboš Kočí.

  • Staveniště autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1706/170575.jpg
  • Projekt Karoliny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1706/170576.jpg