Z Brna si můžeme zalétnout přímo k moři

Brno – Z brněnského letiště v Tuřanech se od tohoto týdne létá pravidelně do čtyř destinací – do Prahy, Londýna, Moskvy a nově do chorvatského Zadaru. První cestující odletěli do Chorvatska ve čtvrtek. Linku, která bude fungovat zatím pouze v letní turistické sezoně, provozuje ostravský dopravce Job Air. Pohodlně z Brna přímo na chorvatské pobřeží se teď turisté dostanou dvakrát týdně – vždy ve čtvrtek a v neděli.

Na historicky první let z Brna do Zadaru se vydala asi dvacítka cestujících. Většina z nich na dovolenou. „Máme tam loď, takže jsme tam furt, proto nám ta linka vyhovuje.“ Novou pravidelnou linku, která se zařadí po bok těch do Prahy, Londýna a Moskvy, začala provozovat ostravská letecká společnost Job Air – Central Connect Airlines. Její letadla na krátké tratě budou na jedné trase přepravovat maximálně 33 cestujících.

„Ti, co jezdí autem, budou asi pořád jezdit autem, ale ta destinace nabízí spoustu zajímavých věcí… Zadar skýtá hodně ostrovů,“ řekl Martin Vild z oddělení marketingu Letiště Brno. Provozovatel brněnského letiště v Tuřanech, Jihomoravský kraj, si od novinky slibuje i oživení obchodu.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

„Spolupráce vznikla na základě iniciativy hospodářských komor, nicméně když máme využít této šance, je potřeba to udělat, když je maximální zájem o tuto destinaci, a to je turistická sezona,“ řekl náměstek hejtmana JMK Václav Božek. Před dvěma lety tady ukončila právě kvůli nedostatečnému zájmu pravidelnou linku do Barcelony–Gerony nízkonákladová společnost Ryanair.