Spor o cenu MHD v Třebíči štěpí radnici

Jihlava - Kvůli městské hromadné dopravě v Třebíči se vyhrotila situace mezi vedením radnice a tamní opozicí. Podle ní starosta zavinil, že město nezíská mnohamilionovou dotaci. Starosta se zase hájí tím, že stávající dopravce je velmi drahý a chce mu raději vypovědět smlouvu. Město by tím ušetřilo značnou sumu, kterou by mohlo věnovat na jiné účely.

Po Třebíči mohly jezdit nové autobusy na plyn, zatím ale nebudou. Dopravce nezískal evropskou dotaci kvůli chybějící podpoře města. Starosta podle opozice zbytečně připravil Třebíč nejméně o třicet milionů korun. „Firma ICOM přišla se dvěma návrhy, jak by doprava mohla být levnější. Město s firmou o těch návrzích nejedná a dává od nich ruce pryč,“ tvrdí opoziční zastupitel Pavel Pácal. 

Dalším návrhem dopravce byla sleva na platbě města za tzv. prokazatelnou ztrátu ve výši nejméně sedm milionů korun ročně, ani o té nikdo z města s dopravcem nejedná. „My jsme od března, kdy jsme se naposledy viděli a návrh předložili, nedostali žádnou reakci,“ říká ekonomický ředitel firmy ICOM Transport a.s. Jan Varhaník. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Starosta argumentuje tím, že se chce město s dopravcem rozloučit, a kdyby s některým z návrhů souhlasilo, smlouva by se stala nevypověditelnou. „V podstatě by to znamenalo, že ten současný trochu neutěšený stav ohledně hospodárnosti MHD by tady trval dalšího 6,5 roku,“ argumentuje starosta Třebíče Ivo Uher.   

Přitom staronového provozovatele hromadné dopravy v Třebíči město vybralo velmi přísným výběrovým řízením teprve před necelým rokem a půl. A pod smlouvou s detailně rozepsanými platbami města je podpis starosty. „Firma nás nutí, aby mohla platit méně, a my s ní při tom nejednáme, to mi připadá skoro jako Kocourkov,“ zlobí se Pavel Pácal. „Já myslím, že by bylo fér vůči lidem i vůči městské pokladně, kdybychom zoptimalizovali ten stávající systém,“ uzavírá Ivo Uher. 

Město nechává teď nezávislé dopravní experty zjišťovat, kolik by se dalo na dopravě v Třebíči ušetřit. Starosta tvrdí, že půjde o víc než třicet milionů evropské dotace. Expertní firma chce závěry šetření zastupitelům oznámit do konce srpna. Je tedy otázkou, jestli se nějaké změny v hromadné dopravě v Třebíči podaří prosadit ještě do komunálních voleb.

Vydáno pod