Z Ostravského Hornického muzea po stezce až do Beskyd

Ostrava - Nový vlastník Hornického muzea představil své plány. Společnost Vítkovice Machinery group chce zachovat hornickou expozici - včetně fárání do podzemí. Propojit ji chce s Dolní oblastí Vítkovic. Hornické muzeum je největším svého druhu v České republice a spojuje světově známou lokalitu vrchu Landek, který je cenný z hlediska geologie, archeologie, historie, přírodovědy a hornictví, s technickými památkami.

Propojení expozice hutnictví, železárenství a hornictví – to je podle vedení Vítkovic záruka budoucnosti industriálních památek na Ostravsku. „Chceme, aby jak marketingově, tak využíváním, se to řešilo z jednoho místa, což bude sdružení Dolní oblast Vítkovice,“ prozradil předseda představenstva Vítkovice Holding Jan Světlík.

„My jsme v posledních letech zjistili, že těžba černého uhlí nám jde lépe než správa Hornického muzea, a proto jsme se dohodli s panem Světlíkem, pro kterého je to nejenom business, ale i velký koníček,“ říká tiskový mluvčí OKD Vladislav Sobol. „Uděláme kompletní analýzu a klíč. Co já vidím dneska, že musíme koncentrovat muzejní provoz do jednoho místa a druhá věc, propojení s městem,“ dodává Jan Světlík.

Nový majitel chce co nejdříve vybudovat lávku přes řeku Odru, aby se pěší turisté do Hornického muzea dostali snadněji. Oba areály – Hornické muzeum a Dolní oblast Vítkovic tak budou propojeny také fyzicky. Z Landeku by měla podél řeky Ostravice vést stezka až k Vysokým pecím ve Vítkovicích a dále až do Beskyd.

Posuzovat se ale budou také starší, už připravené projekty muzea. „Máme připravenu řadu našich projektů, které byly na různé fázi rozpracování. Jak se budou zdát využitelné pro budoucí funkci toho areálu, tak podle toho se bude postupovat a realizovat,“ plánuje ředitel Hornického muzea Miroslav Fojtík.

  • Ostrava - industriální město autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1712/171145.jpg
  • Dolní oblast Vítkovic autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1712/171146.jpg
  • Hornické muzeum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1712/171147.jpg
Vydáno pod