O autobus z Ostravy na mošnovské letiště není zájem

Ostrava - Velmi malý zájem mají cestující o autobusové spojení mezi Ostravou-Porubou a letištěm Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku.  Moravskoslezský kraj linku zavedl před třemi týdny, kdy začala letní turistická sezóna a provoz na letišti se podstatně zvýšil díky charterovým letům. Lidé ale stále jezdí raději autem než autobusem. Autobus bude jezdit pouze během letní sezóny, provoz tedy skončí 1. října.

Autobusem, který z mošnovského letiště odjížděl dopoledne před desátou hodinou, jel jediný cestující. A na zpáteční cestu z Ostravy-Poruby se vydával řidič dokonce zcela sám. Spojů přitom jezdí denně 26, to znamená 13 v každém směru. Cestujících ale bývá tak málo i jindy. „Včera jich bylo za celý den asi tak dvacet,“ potvrdil i řidič autobusu.

Lidé, kteří na letišti čekali na odbavení, o možnosti svést se autobusem nevěděli. Mnozí přitom připouštěli, že je to dobrý nápad. Autobusem se přitom na letiště Leoše Janáčka mohou dostat nejen Ostravané. Spoj má totiž zastávku také u vlakového nádraží v Ostravě-Svinově, kde mají cestující možnost přestoupit. Autobus pak zastavuje ještě v Hrabůvce a na Dubině. Jízda z letiště až na konečnou v Porubě trvá 40 minut a stojí 40 korun.

Cesta do městského obvodu Ostrava-Jih je o deset korun levnější. Cenu navrhl Moravskoslezský kraj tak, aby se cesta autobusem na letiště vyplatila i celé rodině. Přesto neuspěl. „Máme týdně padesát až šedesát letadel, to znamená i sto dvacet rotací tam a zpátky, v tomto týdnu například to vychází přes pět tisíc cestujících,“ říká generální ředitel Letiště Ostrava a.s. Pavel Schneider.

Autobusovou linku dotuje Moravskoslezský kraj. Za její tříměsíční provoz zaplatí 2 miliony korun. „Pokud se linka neujme, tak budeme zvažovat, zda má smysl ji příští rok obnovovat,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

  • Autobus před letištěm autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1718/171702.jpg
  • Jediný cestující autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1718/171704.jpg
  • Zastávka autobusu na letišti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1718/171705.jpg