V Arboretu Nový Dvůr to vypadá jako v pohádce

Nový Dvůr - V arboretu v Novém Dvoře na Opavsku jsou k vidění motýli z Malajsie, Austrálie, rovníkové Afriky i ze Střední a Jižní Ameriky. Jejich pořízení na výstavu vyšlo na padesát tisíc korun. Z květiny na květinu tu přelétávají pestrobarevní motýli různých tvarů a barev. Aby se motýli mezi banánovníky, bambusy, kapradinami a liánami cítili jako doma, připravili jim zahradníci arboreta i řadu kvetoucích rostlin, ze kterých tropičtí motýli čerpají energii, potravu a vitalitu. Výstava chce upozornit návštěvníky mimo jiné i na problematiku biodiverzity prostředí.

Petr Vlk, náměstek pro přírodní vědy, SZM:

„Slezské zemské muzeum se snaží přiblížit zájmu široké veřejnosti, udělat z muzejních expozic příjemné a inspirativní místo trávení volného času.“

Mezi ty nejzajímavější patří noční motýl Attacus Atlas. Pochází z Malajsie, patří mezi největší na světě a jeho křídlo připomíná hlavu kobry. Zajímavý je dále také motýl soví. Kukly motýlů mají nejrůznější tvary, které připomínají suché listy nebo pupeny. Vylíhnutí trvá motýlům pouze jednu minutu, hodinu potom ale zpevňují křídla, aby mohli létat. Někteří z motýlů jsou i jedovatí. Ti mají většinou na sobě výstražné zbarvení, podle kterého se orientují jejich predátoři.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Motýli mají mezi pamlsky nakrájené melouny, přezrálé banány a pomeranče. Jsou však i tací motýli, kterým tyto potravní požitky v jejich krátkém životě nic neříkají, protože nemají vyvinuty zažívací orgány. Jejich prezentace je na výstavě složitější, protože vyžadují až devadesátiprocentní vzdušnou vlhkost prostředí a teplotu přes 30 stupňů Celsia. Jejich veškerá energie načerpaná z přeměny z kukly směřuje k jedinému cíli, a to co nejrychleji najít partnerku a založit nové potomstvo. Motýly si v Arboretu Nový Dvůr můžete prohlédnout denně od 9 do 16 hodin, a to až do konce června.