Mohyla míru zpřístupnila novou přístavbu

Brněnsko – Na den přesně sto let poté, co se začala stavět Mohyla míru, se včera slavnostně otevřela její nová přístavba. Návštěvníkům nabídne pohled na všechno, co po Bitvě u Slavkova následovalo – kroniky, obrazy i literaturu. Díky novému přednáškovému sálu se v mohyle také poprvé v historii mohla konat odborná konference.

22. června 1910 se podle historických pramenů dělníci pustili do práce na stavbě kaple Mohyly míru. Přesně po jednom století se jiná část památníku otevřela veřejnosti. Nová přístavba s expozicí nazvanou Fenomén Austerlitz je ode dneška v provozu. Připravovala se čtyři roky a stála 19 milionů korun.

Autor expozice Jaromír Hanák z Muzea Brněnska říká, že přístavba prezentuje také to, co bitva inspirovala, ať už šlo o dobová svědectví, memoáry, pozdější historiografii, uměleckou tvorbu nebo ohlasy a tradice bitvy.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Nejzajímavější je kopie Bratislavského míru, který bitvu uzavřel, posmrtná maska pátera Slováka, duchovního otce mohyly, nebo třeba kopie stařičké desky s popisem bojiště, kterou před lety ukradli zloději a policie ji našla rozřezanou ve sběrných surovinách až ve Vídni.

Vůbec poprvé se dnes v památníku konala i konference věnovaná tomu, jak bitva ovlivnila běžný život na Moravě. Překvapení pak návštěvníky čeká na střeše nové přístavby. Ta je modelována jako samotné bojiště, skrytá socha pak připomíná, že okolí mohyly je poseto hroby vojáků.