Olomoučtí pracovníci charity se vrátili z Haiti a plánují další pomoc

Olomouc - Obnova škol, pomoc zařízením pro sirotky a také zajištění živobytí pro místní obyvatele – to jsou jen některé z velkých projektů, které co nejdříve rozjede na zemětřesením postiženém Haiti Charita České republiky. V Olomouci to potvrdili pracovníci Arcidiecézní charity, kteří se z Haiti vrátili po téměř půlroční humanitární misi. Zabezpečit lidem základní životní potřeby tam pomáhali i Irena Klimková a Martin Zamazal. Charita má v současné době na pomoc Haiti jedenašedesát milionů korun.

Ničivé zemětřesení zasáhlo jižní část Haiti dvanáctého ledna. O život přišlo na dvě stě tisíc lidí. V hlavním městě tohoto ostrovního státu nezůstal kámen na kameni. Právě tady čeští humanitární pracovníci několik měsíců působili. „Na začátku jsme pomáhali místní charitě s logistickým zabezpečením dopravy a distribuce pomoci,“ vzpomíná pracovník Arcidiecézní charity Olomouc Martin Zamazal.

Teď už se život na Haiti pomalu vrací k normálu. „Nálada je lepší, spousta lidí má možnost získat práci třeba právě u neziskových organizací, buď v rámci programu, nebo jako regulérní zaměstnanci,“ říká další pracovnice olomoucké charity Irena Klimková. Charita chce na Haiti zůstat pět let. Zaměří se na projekty, které místní obyvatele naučí, jak si mají obstarat živobytí.

„Chceme dávat lidem třeba i nějaké finance na zřízení drobné živnosti. Oni to budou splácet z toho, co vydělají, ale tím nastartujeme to, že se postaví na vlastní nohy,“ tvrdí ředitel Charity ČR Oldřich Haičman. Charita se bude věnovat také vzdělávacím projektům. Pustí se například do stavby provizorních škol a podpoří i jejich chod.

  • Haiti po zemětřesení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1775/177472.jpg
  • Provizorní školy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1775/177473.jpg